«Η ένταση θα αποφευχθεί στο Αιγαίο αν σταματήσετε να το θεωρείται ολόκληρο ελληνική θάλασσα», δηλώνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στο Βήμα, και διεμήνυσε στην Ελλάδα να μην αναμένει προνομιακή μεταχείριση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως ένα από τα τηλέφωνα που είχαν οι στρατιωτικοί μαζί τους ήταν κρυπτογραφημένο: «Οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν εναντίον τους είναι ίδιες για όποιον παραβιάζει τους τουρκικούς νόμους.Είναι παράλογο να αναμένεται προνομιακή μεταχείρισηγια τους στρατιώτες αυτούς. Μάθαμε ότι οι Αρχές εξετάζουν ακόμη τις ψηφιακές αποδείξεις που ανήκουν στους στρατιώτες. Ένα από τα τρία τηλέφωνα που κατείχαν είναι ένα στρατιωτικό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση. Η μεταχείρισή τους ενώ βρίσκονται σε κράτηση είναι δίκαιη».

Σχετικά με την ένταση στο Αιγαίο δήλωσε: «Η θεμελιώδης πηγή της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ελληνική θάλασσα, παραγνωρίζοντας τα νομικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας ως παράκτιου κράτους. Η αποτροπή της έντασης στο Αιγαίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες της Τουρκίας. Η κάθε πλευρά γνωρίζει τις ευαισθησίες της άλλης. Αναμένουμε υπεύθυνη και ώριμη στάση και από την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του Τύπου, αν μου επιτρέπετε!».

Για το Κυπριακό, ο Γιλντιρίμ σημείωσε: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να χωνέψουν την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους. Στην πραγματικότητα, κάθε διαδικασία επίλυσης από το 1968 απέτυχε για τον ίδιο λόγο. Εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης, πρέπει να βασίσουμε μια μελλοντική διαδικασία στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες, το θέμα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης ελληνοκυπριακής προσέγγισης.Συνεχίζουν να δρουν σαν το νησί να τους ανήκει αποκλειστικά.Αγνοούν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά τους, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά με τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας δήλωσε: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης με τις οποίες αρνήθηκε την έκδοση των πραξικοπηματιών αρκετές φορές. Συμμετείχαν ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος που κόστισε πολλές αθώες ζωές και προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων, βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο με βουλευτές να βρίσκονται σε συνεδρίαση και στόχευσαν τον εκλεγμένο πρόεδρο. Όταν αντελήφθησαν ότι απέτυχαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η ομάδα των "8" διέφυγε παράνομα με ελικόπτερο. Η ελληνική Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με κανόνες και αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς ποινή και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. […] Παρείχαμε πληροφορίες στις ελληνικές αρχές δύο φορές, με τις οποίες εξηγούμε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη των τουρκικών δικαστηρίων να παράσχουν μια δίκαιη δίκη στους υπόπτους με βάση τις οικουμενικές συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, στις 30 Δεκεμβρίου 2017 η ελληνική Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να δώσει άσυλο σε δύο από τους φυγόδικους πραξικοπηματίες. Επρόκειτο για άλλη μία πηγή απογοήτευσης. Από την άλλη πλευρά, εκτιμούμε την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις