Ο κατήφορος της τουρκικής οικονομίας προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στην οικονομία των κατεχόμενων της Κύπρου.

Σε δήλωση βόμβα για κατάργηση της τουρκικής λίρας και αλλαγή του νομίσματος, προέβη ο λεγόμενος Πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, την ώρα που συνεχίστηκε και η κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν μίλησε για την ανάγκη λήψης ριζοσπαστικών μέτρων, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Άγκυρα από την οποία ζητούν αύξηση της οικονομικής βοήθειας που της παράσχει.

«Γίνονται επί καθημερινής βάσης συσκέψεις για τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας με ειδικούς και δεν αποκλείεται να χρειαστεί η λήψη μέτρων, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ριζοσπαστικά, μεταξύ των οποίων η μετάβασή μας σε διαφορετικό νόμισμα και η σταθεροποίηση της ισοτιμίας» ανέφερε.

Αποκάλυψε εξάλλου ότι τα κατεχόμενα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακτάνγκ, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, στον οποίο έχουν θέσει αίτημα για αύξηση της οικονομικής βοήθειας που η Άγκυρα τους παρέχει. Ο Ψευδοπρωθυπουργός ωστόσο εκτίμησε ότι έως τις 24 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Τουρκία, δεν αναμένονται τελεσίδικες αποφάσεις.

Οι αρνητικές εξελίξεις αγγίζουν κυρίως τους κλάδους που το μισθολόγιό τους καλύπτεται κατά βάση από τα τουρκικά εμβάσματα, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προχώρησαν χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Ψευδοβουλής.

Χθες η τουρκική λίρα σημείωσε νέα βουτιά, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, μετά και τη νέα προειδοποίηση του οίκου Fitch ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας κινδυνεύει εάν περιοριστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Ιουνίου, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg. Την ίδια ώρα, και ο S&P προειδοποιεί την Άγκυρα ότι τα δημόσια οικονομικά της θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται το νόμισμα και τα ομόλογα της χώρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις