Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον καθηγητή Τζουζέπε Κόντε.

Κατά τη λήξη της συνάντησης του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.

Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.

Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.

Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός την Πέμπτη αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ΄όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα) και να επιστρέψει -πιθανώς τοβράδυ της Πέμπτης ή την Παρασκευή- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.


Αντιδράσεις για το βιογραφικό

Υπενθυμίζεται ότι θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου στο βιογραφικό του εμφανίζεται ότι είναι διδάκτορας.

Ωστόσο, ηδημοσιογράφος των New York Times Jason Horowitz επικοινώνησε με τη γραμματεία του Πανεπιστημίου, απ' όπου πληροφορήθηκε πως «δεν έχουμε κανένα άτομο στα αρχεία μας με αυτό το όνομα, είτε σε επίπεδο σπουδών, είτε σε επίπεδο καθηγητών».

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι είχε περάσει τα καλοκαίρια από το 2008 έως το 2012 στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ούτε αυτό, όμως, επιβεβαιώθηκε από τη γραμματεία, όπως αναφέρει η Αμερικανίδα δημοσιογράφος: «Ίσως παρακολούθησε για μία ή δύο ημέρες κάποιες ομιλίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κρατάμε αρχεία», τόνισε το αρμόδιο γραφείο.

Η αποκάλυψη ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας δεν περιλαμβάνεται στα αρχεία του New York University άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, καθώς πλέον ελέγχεται και για τους υπόλοιπους τίτλους σπουδών που εμφανίζεται στο βιογραφικό του, στη λίστα των οποίων περιλαμβάνονται το Γέηλ, το Duquesne University στο Πίτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και το Κέιμπριτζ.

Σε επικοινωνία που υπήρξε με τους αρμόδιους του Κέιμπριτζ, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, καθώς βάσει των κανόνων δεν μπορεί να διαψευστεί ή να επιβεβαιωθεί άμεσα το αν παρακολούθησε μαθήματα ο Τζουζέπε Κόντε, αλλά μόνο μετά από έγκριση του συμβουλίου.


Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Ο άγνωστος μέχρι σήμερα τεχνοκράτης, Τζουζέπε Κόντε, είναι καθηγητής Νομικής.Φοράει μανικετόκουμπα και μαντήλι στο πέτο, είναι διαζευγμένος και πατέρας ενός δεκάχρονου αγοριού.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας με την ατίθαση φράντζα στο μέτωπο, έρχεται να ταράξει τα νερά στην Ευρώπη συντονίζοντας δύο αντισυστημικά κόμματα.

Τα δείγματα γραφής του θα καταγραφούν σε μία χώρα που ταλανίζεται από οικονομική και πολιτική κρίση κι έχει προβληματικές σχέσεις με την Ε.Ε.

Με την πρώην σύζυγό του με την οποία απέκτησε ένα αγοράκι αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους διατηρώντας άριστες σχέσεις.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Κόντε υπήρξε «φίλος» της γοητευτικότατης Μαρίας Έλενα Μπόσκι, η οποία είχε διατελέσει πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού Ματέο Ρέντσι. Για το λόγο αυτό είχε γίνει κατά καιρούς στόχος επιθέσεων από το κίνημα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλίδα καλλονή διετέλεσε το 2014 υπουργός Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων και Σχέσεων κλέβοντας την παράσταση στην κυβέρνηση Ρέντσι χάρη στο εντυπωσιακό της παρουσιαστικό.