Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι, παρά τις υποσχέσεις τους, "δεν έκαναν τίποτα" για να αντικρούσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

"Οι Ευρωπαίοι μας είπαν, είναι αλήθεια, ότι ήταν έτοιμοι να κάνουν κάτι για το θέμα των πυραύλων και, επί τρία χρόνια, δεν έκαναν τίποτα, τίποτα" είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταθέτοντας σε μια Επιτροπή του Κογκρέσου.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, "μιλούσαν για την εξεύρεση λύσεων για την τρομοκρατία", χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι είναι ένας από τους βασικότερους υποστηρικτές της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) διαπραγματεύονταν με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρουν λύσεις σε θέματα που ανησυχούσαν την Ουάσινγκτον, όπως το τι θα συμβεί μετά το 2025, όταν θα λάβουν τέλος οι περιορισμοί στην πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και πώς θα αντιμετωπιστεί ο "αποσταθεροποιητικός", κατά τις ΗΠΑ, ρόλος της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες αλλά και με ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους, αυτές οι διαπραγματεύσεις είχαν σημειώσει πρόοδο και βρίσκονταν κοντά σε μια λύση.

Κάτι που διέψευσε την Πέμπτη ο Πομπέο. "Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι σκόπευαν πραγματικά να συμφωνήσουν" σε αυτά τα σημεία, υποστήριξε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Πομπέο παρουσίασε τις 12 προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την επίτευξη μιας "νέας συμφωνίας" με το Ιράν, όμως αυτή η στρατηγική της Ουάσινγκτον επικρίθηκε τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις