Ο γερμανός επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ συνηθίζει να εκφράζεται σε συνεντεύξεις ή ομιλίες για όλων των ειδών τα ζητήματα. «Ελεύθερα», όπως λέει ο ίδιος. Και στη συνέχεια αναγκάζεται, κάποιες φορές, να ζητήσει συγγνώμη.

Οι δηλώσεις του για την Ιταλία είχαν ωστόσο μεγάλες πολιτικές διαστάσεις.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην τηλεόραση της DW με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς και τους φόβους για μια κυβέρνηση λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων στην τρίτη σε ισχύ οικονομία της ευρωζώνης ο επίτροπος Προϋπολογισμού τόνισε:

«Η ανησυχία και πρόβλεψή μου είναι ότι μέσα στο επόμενο διάστημα οι αγορές και τα ομόλογα ενδέχεται να έχουν τόσο αρνητική επίδραση στην πορεία της ιταλικής οικονομίας έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να λάβουν πιθανότατα το μήνυμα να μην ψηφίσουν τους λαϊκιστές της αριστεράς ή της δεξιάς».

Στην παρέμβαση του ανταποκριτή της DW στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ, ο οποίος έκανε λόγο για «ασαφή εικασία» του επιτρόπου, που βασίζεται στο σοκ των αγορών, ο γερμανός επίτροπος απάντησε:

«Ήδη από τώρα ηεπίδραση της πορείας των ομολόγων και των τραπεζικών μετοχών στην γενικότερη πορεία της ιταλικής οικονομίας είναι αρνητική. Γεγονός που σχετίζεται με τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα παίξουν ρόλο, έτσι ώστε να μην ανατεθεί κυβερνητική ευθύνη σε λαϊκιστές».

Έτινγκερ: «Δεν ήθελα να δείξω ασέβεια»

Άμεσες ήταν οι οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων της Λέγκακαι του κινήματος Πέντε Αστέρια στη συνέντευξη της DW.

Ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο στο twitter για «ανερυθρίαστη συμπεριφορά» των Βρυξελλών και για «απειλές», ενώ ο πρόεδρος των Πέντε Αστεριών Λουίτζι ντι Μάιο τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτή αντιμετωπίζουν την Ιταλία σαν καλοκαιρινή αποικία, όπου έρχονται για να κάνουν διακοπές».

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Έτινγκερ πήρε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για «απερίσκεπτες δηλώσεις», τονίζοντας ότι η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με «σεβασμό».

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «σέβονται τους ψηφοφόρους. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τους Ευρωπαίους και όχι για να κάνουμε υποδείξεις», τόνισε ο πολωνός πολιτικός.

Υπό την πίεση των αντιδράσεων δεν άργησε η συγγνώμη του Γκίντερ Έτινγκερ.

Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι δεν είχε πρόθεση να δείξει ασέβεια στους ιταλούς ψηφοφόρους: «Σέβομαι τη βούληση των ψηφοφόρων σε κάθε χώρα. Η Ιταλία είναι ιδρυτική χώρα της ΕΕ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ελπίζω να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις