Παιχνίδι Πρακτόρων: Ζωντανός ο "δολοφονημένος" Ρώσος δημοσιογράφος

Παιχνίδι Πρακτόρων: Ζωντανός ο "δολοφονημένος" Ρώσος δημοσιογράφος

Σε σενάριο από κατασκοπευτική ταινία παραπέμπει η τροπή που πήρε η υπόθεση με τον γνωστό ρώσο δημοσιογράφο και επικριτή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Αρκάντι Μπαμπτσένκο, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι δολοφονήθηκε στο Κίεβο, εμφανίστηκε... ολοζώντανος στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο Μπαμπτσένκο εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου κι όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Βασίλ Χρίτσακ, "η δολοφονία στήθηκε για να ξεσκεπάσουμε και να εκθέσουμε τους ρώσους πράκτορες. Είχαμε πληροφορίες ότι σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν, αλλά λειτουργώντας εγκαίρως, αποτρέψαμε τη δολοφονία". 

Όπως είχε κυκλοφορήσει ως είδηση, ο γνωστός για την επικριτική του στάση κατά του Κρεμλίνου, Μπαμπτσένκο, υποτίθεται ότι είχε πυροβοληθεί στην πλάτη βγαίνοντας από το διαμέρισμά του στο Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ευχαρίστησε τις ουκρανικές αρχές και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών "γιατί μου έσωσαν τη ζωή", ενώ ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, η οποία δεν είχε ιδέα ότι όλα ήταν στημένα.

Διαβάστε: Ουκρανία: Δολοφονήθηκε Ρώσος δημοσιογράφος επικριτής του Πούτιν


Γιατί έφυγε από τη Ρωσία

Ο Μπαμπτσένκο είχε φύγει από τη Ρωσία, εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του, έπειτα από την κριτική του στη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία και τη Συρία.

Είχε αποδοκιμαστεί από φιλοκυβερνητικούς πολιτικούς στη Ρωσία για σχόλια που είχε κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία και για τη δήλωσή του ότι η Ρωσία είναι ένας επιτιθέμενος ενάντια στην Ουκρανία.

Πριν από δύο χρόνια, ο Πάβελ Σερεμέτ, δημοσιογράφος από την Λευκορωσία, γνωστός για την κριτική του ενάντια στην ηγεσία της χώρας του και για τη φιλία του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Μπορίς Νεμτσόφ, δολοφονήθηκε όταν το αυτοκίνητο του εξερράγη από βόμβα στο κέντρο του Κιέβου.

"Το καθεστώς του Πούτιν στοχεύει εκείνους που δεν λυγίζουν ούτε εκφοβίζονται", δήλωσε ο Άντον Γκερασκένκο, ένας Ουκρανός βουλευτής και σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών στο facebook.


Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Την είδηση του "θανάτου" του είχε ανακοινώσει η αστυνομία. Μάλιστα ανέφεραν ότι ο Μπαμπτσένκο υπέκυψε στα τραύματά του στο ασθενοφόρο.

Η γυναίκα του υποτίθεται ότι τον βρήκε αιμόφυρτο στο δρόμο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι οι αρχές υποπτεύονται ότι η δολοφονία οφείλεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονταν ο Ρώσος δημοσιογράφος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποτιθέμενης δολοφονίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει μια ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε τη γρήγορη και διεξοδική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος θρηνούσε για τον χαμό του, μέχρι τη στιγμή που διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Αρκάντι Μπαμπτσένκο είναι ζωντανός και μάλιστα εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.