Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, εν μέσω της πολιτικής αναταραχής στη Ρώμη που υποδαυλίζει τους φόβους για μια μείζονα κρίση στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή από τη Λισαβόνα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Ο τελευταίος ζήτησε να υπάρξει άμεση δράση από την Ευρώπη ώστε οι αναταράξεις από την Ιταλία να μην επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Πορτογαλία, η καγκελάριος επαίνεσε την ανάκαμψη της χώρας από την κρίση χρέους του 2011-14, τονίζοντας ότι τώρα η κατάσταση είναι "πιο αισιόδοξη" απ' ότι ήταν όταν βρέθηκε για τελευταία φορά στη Λισαβόνα, πριν από πέντε χρόνια.

Ο Κόστα τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία δείχνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη για να αποφύγει τις αναταράξεις. Το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει ότι "όταν αντιδρούμε πολύ αργά στα αίτια των κρίσεων προκαλούμε ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως τον λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό", υπογράμμισε. "Η Ευρώπης πρέπει να εργαστεί γρήγορα για να αποφύγει και να αποτρέψει καταστάσεις σαν αυτήν", πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ.

"Δυστυχώς, (η περίπτωση της Ιταλίας) έδειξε ότι όλοι μας θα πληγούμε εμμέσως όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε κάποια από τις χώρες μας", συνέχισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Η καγκελάριος από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση. "Στην Ιταλία, περιμένουμε να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Θέλω να επικοινωνήσω με τη νέα κυβέρνηση απροκατάληπτα", τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις