Το Μεξικό έχει ζητήσει εκτάκτως συνομιλίες με τον ΟΗΕ μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης που συνδέει τις δυνάμεις ασφαλείας με το κύμα μαζικών εξαφανίσεων στην βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί στην πολιτεία αυτή από τον Φεβρουάριο, αφού συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μέσα και γύρω από την πόλη Νουέβο Λαρέδο.

Επίσης αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στην Ταμαουλίπας, με αξιωματούχους του ΟΗΕ να χαρακτηρίζουν την πολιτεία «σιωπηλή ζώνη».

Αυτή την εβδομάδα ο δημοσιογράφος Έκτορ Γκονζάλες βρέθηκε ξυλοκοπημένος μέχρι θανάτου.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα λάβει αμέσως μέτρα για να σταματήσει τη βία και να εντοπίσει όσους έχουν εξαφανιστεί. Επίσης ζήτησε από τον ΟΗΕ περισσότερες πληροφορίες.

Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη καταγράφει την εξαφάνιση τουλάχιστον 21 ανθρώπων.

«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους καταγγέλλεται ότι συνελήφθησαν αυθαίρετα και εξαφανίστηκαν την ώρα που απλώς ασχολούνταν με την καθημερινότητά τους», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

«Είναι ιδιαιτέρως τρομακτικό το γεγονός ότι πέντε από τα θύματα είναι ανήλικοι, με τρία εξ αυτών να είναι 14 ετών. Τα εγκλήματα αυτά, που διαπράχθηκαν σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε μία μόνο περιοχή, είναι εξωφρενικά», πρόσθεσε.

Ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των εξαφανίσεων στο Νουέβο Λαρέδο ξεπερνά τις 40.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εξαφανιστεί από τον Δεκέμβριο του 2006 όταν η μεξικανική κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις