Μετά την ανακοίνωση στις 10 Μαΐου για τη διεξαγωγή μιας ιστορικής συνόδου κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας και την ματαίωσητης στις 24 Μαΐου για λόγους "απίστευτης οργής και φανερής εχθρικότητας" από την Πιονγκιάνγκ, όπως ανέφερε τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί όπως προβλεπόταν αρχικά, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

"Θα συναντηθούμε στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη", δήλωσε ο Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, μετά από μια συνάντηση που είχε στο Οβάλ Γραφείο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το "δεξί χέρι" του Κιμ, τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση και προέβλεψε ότι ο διάλογος με την Πιονγκιάνγκ θα είναι "τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία".

"Δεν πρόκειται να πάμε και να υπογράψουμε κάτι στις 12 Ιουνίου, ποτέ δεν είπαμε ότι θα το κάνουμε αυτό. Θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία", είπε, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία της συνάντησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο Βορειοκορεάτης στρατηγός, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια "μακρά συνομιλία".

Χαρακτήρισε δε "πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα" την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, τονίζοντας ότι ίσως τη δώσει σύντομα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτήν την επιστολή.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Πιονγκιάνγκ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας: "αναμένω την μέρα που θα μπορώ να άρω τις κυρώσεις ενάντια στη Βόρεια Κορέα".

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. "Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου", συνέχισε.

Σημείωσε ότι τα ζητήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια συνάντηση, καθώς "μιλάμε για χρόνια εχθρότητας και προβλημάτων". Εντούτοις προέβλεψε ότι "στο τέλος θα υπάρξει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα".

"Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο μέγιστη πίεση, δεν θέλω πλέον να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, τα πηγαίνουμε καλά, βλέπετε τη σχέση μας", συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ ανέφερε ότι "γνωρίζω ότι θέλουν να το κάνουν, θέλουν άλλα παρόμοια πράγματα, επιθυμούν να εξελιχθούν ως χώρα και αυτό θα συμβεί, δεν έχω καμία αμφιβολία".

Τέλος επισήμανε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ "βοήθησε αρκετά" ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ.


Η αναβολή

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 12 Ιουνίου, συνάντησης του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σιγκαπούρη.

"Δυστυχώς, λόγω της απίστευτης οργής σας και της ανοιχτής εχθρικότητας στην πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, στην παρούσα φάση, να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση που προγραμματίζεται εδώ και καιρό", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συνέχισαν να εργάζονται προς την κατεύθυνση μίας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου είχε αφήσει να διαφανεί ότι επανεξετάζει την απόφασή του να αναβάλει το ραντεβού. Και τελικά οι διπλωματικές προσπάθειες, απέφεραν "καρπούς".

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις