Η «διαθεσιμότητα» και η «καθαρότητα» της κοκαΐνης αυξήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η παραγωγή ναρκωτικών έχει εν γένει ενταθεί, αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η διαθεσιμότητα των ναρκωτικών παραμένει ισχυρή και η παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη βρίσκεται σε άνοδο», υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Και «οι ουσίες που εντοπίζονται είναι όλο και πιο ισχυρές, συνεπώς πιο επικίνδυνες», προειδοποίησε.

Αν και η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στην Ευρώπη, με 17,2 εκατομμύρια καταναλωτές ηλικίας από 15 έως 34 ετών, το ΕΚΠΝΤ κρούει φέτος τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα άνοδο που σημειώνει η κοκαΐνη.

Το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 98.000 κατασχέσεις κοκαΐνης, έναντι 90.000 το 2015, επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η καθαρότητα του προϊόντος, παρά τη σταθερή τιμή του -60 έως 70 ευρώ το γραμμάριο- έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 60%.

«Η καθαρότητα της κοκαΐνης που είναι διαθέσιμη στους δρόμους έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την τελευταία δεκαετία, πρόκειται για μείζονα αλλαγή», επέμεινε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Αλέξις Γκούσντιλ, ενώ εκτιμά πως το φαινόμενο αυτό «θα έχει σίγουρα συνέπειες» σε όρους δημόσιας υγείας, οι οποίες είναι πάντως ακόμη δύσκολο να παρατηρηθούν.

Το ναρκωτικό αυτό, το οποίο παράγεται από τα φύλλα της κόκας κυρίως στη Βολιβία, την Κολομβία και το Περού, καταναλώνεται από «2,3 εκατομμύρια Ευρωπαίους», δηλαδή σχεδόν το 2% των προσώπων ηλικίας από 15 έως 34 ετών, σύμφωνα με το ΕΚΠΝΤ, το οποίο βασίζεται σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2016 ή την πιο πρόσφατη διαθέσιμη χρονιά.

Οι λαθρέμποροι αυτής της λευκής σκόνης έχουν επίσης προσαρμόσει τα κυκλώματα προμήθειάς τους «στο πλαίσιο μιας δυναμικής αγοράς ναρκωτικών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Έτσι, από τους 70,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν το 2016 -ποσότητα ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2015- 30 τόνοι κατασχέθηκαν μόνο στο Βέλγιο, τα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του οποίου υποκαθιστούν πλέον αυτά τις Ισπανίας -15,6 τόνοι-, που ήταν ιστορικά μέχρι τώρα το θαλάσσιο σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις