Η Τουρκία διακόπτει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξουν κυρώσεις προς την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση των πρώην στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο.

Η τουρκική Χουριέτ αναφέρει ότι η διακοπή της συμφωνίας γίνεται σε αντίποινα για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε η Ελλάδα με τους τούρκους αξιωματικούς, σημειώνοντας ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας προς το παρόν παγώνει.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα", τόνισε.

Νωρίτερα, δηλώσεις σε υψηλούς τόνους για τους οκτώ έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

"Η στάση της Ελλάδας στο ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών είναι παράνομη και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη στάση της Ελλάδας.

"Η στάση της Αθήνας δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "το θέμα δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να αγωνίζεται αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας".


Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.


Διπλωματικές πηγές: Ατυχής η δήλωση Τσαβούσογλου

Ως ατυχή χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη δήλωση Τσαβούσογλου. "Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο"

"Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας", αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.


Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία άρχισε στις 20 Μαρτίου 2016.

Βάσει της συμφωνίας, όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Όσοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, προβλέπεται ότι η αίτηση τους θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εξατομικευμένα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όσοι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, ή η αίτηση τους απορρίπτεται, επιστρέφουν στην Τουρκία.

Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται απευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ.

Η Τουρκία διακόπτει τη συμφωνία με την Ελλάδα για τους πρόσφυγες


Σε αυξημένη ετοιμότητα οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγινε γνωστό από το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολή, ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εφαρμόζει μέτρα αυξημένης ετοιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, μετά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σύμφωνα με το

Στο Αιγαίο το τουρκικό ΠΝ θέτει σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, drones αλλά και μονάδα των ειδικών δυνάμεων SAT.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις