«Αδιαμφισβήτητη πρόοδο» συνιστά η συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, «αλλά η βούληση του δεύτερου για αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει να επαληθευτεί», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας και κινδύνου καθώς ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποδομήσει σταδιακά το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν τον πλουραλισμό που γεννήθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο».

«Από τη στιγμή που αυτή η Βόρεια Κορέα που απειλούσε την ειρήνη στον κόσμο αποφάσισε στη διάρκεια αυτής της συνάντησης κορυφής να ξεκινήσει μια αποπυρηνικοποίηση αυτό είναι πολύ καλό. Τώρα θα πρέπει να το επαληθεύσουμε ότι υλοποιείται», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του δικτύου CNews.

«Και στο παρελθόν υπήρχαν ενέργειες προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης από τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά δεν προχώρησαν», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Επομένως σήμερα, έχουμε μια καλή είδηση και τη δεχόμαστε ως τέτοια, αλλά ας ενεργήσουμε έτσι ώστε η αρχή αυτή της αποπυρηνικοποίησης που διατυπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση κορυφής θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη και επαληθεύσιμη.

Θα πρέπει τώρα να δούμε ακριβώς πώς θα υλοποιηθεί η αποπυρηνικοποίηση, αυτή η προσέγγιση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας, πώς θα εφαρμοστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα και τότε θα μπορούμε να πούμε. Ας μην προτρέχουμε».

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν εξέφρασε εξάλλου τη λύπη του για το γεγονός «ότι με διαφορά μιας ημέρας βλέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να επιτίθεται, κατά κάποιον τρόπο, στον πρωθυπουργό του Καναδά, κύριο Τριντό, του οποίου είναι ιστορικός φίλος, βλέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να διακόπτει με το σύνολο των συμμάχων του μετά την σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ και την επομένη (τον βλέπουμε) σχεδόν να ασπάζεται έναν δικτάτορα που προέρχεται από μια κομμουνιστική δικτατορία στην οποία δήλωνε εντελώς αντίθετος πριν από μόλις μερικές ημέρες…

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αποσταθεροποιητική. Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποδομήσει σταδιακά το σύνολο των στοιχείων που συνθέτουν τον πλουραλισμό που γεννήθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο. Είναι μια περίοδος αβεβαιότητας, κινδύνου. Η Αμερική είναι αυτή που κλείνεται στον εαυτό της, οχυρώνεται στη δύναμή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αστάθεια, έναν πολλαπλασιασμό των κινδύνων στον κόσμο», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις