Υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα Μακεδονία και την περιοχή Μακεδονία στην Ελλάδα, επεσήμανε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, μιλώντας στη γερμανική DW, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για "μία μάχη ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον" και τόνισε ότι "οι πολίτες θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν για το μέλλον τους" και ότι κανείς δεν μπορεί να τους το στερήσει.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τη Ελλάδα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ τόνισε πως "είναι καθήκον μας ως κυβέρνηση να δώσουμε στους πολίτες την επιλογή να αποφασίσουν για το μέλλον τους, γιατί το μέλλον αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κοινοβούλιο αλλά ούτε και ο πρόεδρος μπορούν να τους στερήσουν αυτή την επιλογή".

Πρόσθεσε πως "δεν επιβάλουμε κάποια λύση, επετεύχθη κάποιος συμβιβασμός και νομίζω ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις ανησυχίες και των δύο πλευρών".

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη Μακεδονία ως χώρα και τη Μακεδονία ως περιοχή της Ελλάδας" ενώ διευκρινίζεται ότι η λέξη Μακεδόναςκαι Μακεδονίασημαίνουν διαφορετικά πράγματα για τους δύο λαούς, επαναβεβαιώνεται η ταυτότητά μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί η ταυτότητα δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο".

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως μια "μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν, το παρελθόν είναι σημαντικό ωστόσο, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Νομίζω ότι σε ιστορικές στιγμές έχουμε ιστορική ευθύνη να μην σκεφτούμε την καριέρα μας ως πολιτικοί και το πολιτικό μας μέλλον αλλά το που θέλουμε να βρίσκονται οι χώρες μας σε δέκα χρόνια από σήμερα".

Κλείνοντας της δηλώσεις του τόνισε πως "τεστ ωριμότητας για τις δύο χώρες, αλλά και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ", εκτιμώντας ότι "αν όλοι κάνουν το σωστό και δεν εγκαταλείψουν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γραφτεί ιστορία".


Η συνάντηση

Νωρίτερα είχε διεξαχθεί σε καλό κλίμα η συνάντηση του Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Χάικο Μάας, η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορική και ευχήθηκε οι πολίτες των Σκοπίων να την αποδεχθούν μέσω του δημοψηφίσματος. "Η διευθέτηση του ονοματολογικού αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η προοπτική είναι όμως και προς το συμφέρον της ΕΕ", τόνισε ο κ. Μαας.

Ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προοπτική που θα ανοίξει η υλοποίηση της συμφωνίας αναφορικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση."Φτάσαμε στον προθάλαμο και πλέον ο κόσμος θέλει να δει την πόρτα να ανοίγει διάπλατα", τόνισε χαρακτηριστικά, "προκειμένου να πειστεί", πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους ενδοιασμούς που διατυπώνουν η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και άλλα κράτη-μέλη σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν, αρχής γενομένης με την επικοινωνία που θα έχει σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογο του, ενώ την ερχόμενη Τρίτη το θέμα της ένταξης των Σκοπίων θα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών του γαλλικού και του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την διεύρυνση της ΕΕ επικρατούν όμως και στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εντός των γερμανικών κομμάτων παραδέχθηκε ο Χ. Μάας. Όπως διευκρίνισε, οι ενδοιασμοί αφορούν περισσότερο την Αλβανία που επίσης ενδιαφέρεται για ενταξιακές διαπραγματεύσεις: "Δεν γίνεται όμως η Μακεδονία να είναι το θύμα αυτής της συζήτησης".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις