Ο συντηρητικός συνασπισμός του οποίου ηγείται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενδέχεται να διασπαστεί εξαιτίας της εσωτερικών διαφωνιών για τη μεταναστευτική πολιτική, προειδοποίησε σήμερα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU), αφού το αδελφό τους κόμμα, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας, ανακοίνωσαν ότι τελειώνει η υπομονή τους.

«Πιστεύω ότι (η Μέρκελ) θα προσπαθήσει μέχρι το τέλος να βρει κοινή θέση στο θέμα», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής Ματίας Μίντελμπεργκ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. Όμως όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ενδεχόμενο διάσπασης του συνασπισμού με το CSU, απάντησε: «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς».

Η Βαυαρία δέχθηκε μεγάλο μέρος του μεταναστευτικού κύματος το 2015, όταν η Μέρκελ είχε υιοθετήσει την πολιτική των ανοικτών θυρών και περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στη Γερμανία.

Πολλοί συντηρητικοί στη Γερμανία θεωρούν ότι αυτή η πολιτική οδήγησε στην αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει αναχθεί στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ, που είναι πρόεδρος του CSU, έχει τώρα να σκεφτεί τις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βαυαρία στις οποίες το AfD εμφανίζεται ενισχυμένο στην πρόθεση ψήφου.

Ο Ζέεχοφερ επιθυμεί η Γερμανία να αρνείται την είσοδο στο έδαφός της στους πρόσφυγες χωρίς χαρτιά που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του νότου. Η Μέρκελ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την πρόταση, όμως ο Ζέεχοφερ έχει απειλήσει να την παρακάμψει.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και στέλεχος του CSU Μάρκους Σέντερ υποστήριξε σήμερα την πρόταση αυτή: «Πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Bild.

Το 62% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο της δημοσκόπησης «Deutschlandtrend» του ινστιτούτου Infratest dimap απάντησε ότι θεωρεί πως ότι οι μετανάστες χωρίς έγγραφα πρέπει να συλλαμβάνονται στα σύνορα και να απελαύνονται, όπως προτείνει ο Ζεεχόφερ.

Εξάλλου το 61% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του αμφιλεγόμενου σχεδίου του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών να ανεγερθούν κέντρα κράτησης στα σύνορα της Γερμανίας όπου θα οδηγούνται μετανάστες από τη στιγμή της άφιξής τους στη χώρα ως την πιθανή απέλασή τους.

Υπογραμμίζοντας την έκταση της διαμάχης ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παρέμβει, όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα Rheinische Post.

«Και οι δύο πλευρές τον θεωρούν αξιόπιστο», δήλωσε μέλος του CDU το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

To CSU φοβάται ότι το αντιμεταναστευτικό αίσθημα των πολιτών θα τερματίσει την πολιτική κυριαρχία του στη Βαυαρία.

Η Μέρκελ από την πλευρά της σημειώνει ότι η πρόταση του Ζέεχοφερ θα της δέσει τα χέρια, την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις άλλες χώρες της ΕΕ για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ένωση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, τονίζουν ότι η διαμάχη μεταξύ του CDU και του CSU πρέπει να επιλυθεί.

Η επικεφαλής τους Αντρέα Νάλες δήλωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε στον πανικό της περιφερειακής κυβέρνησης του CSU να κρατά τη Γερμανία και την Ευρώπη ομήρους».

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, επίσης του SPD, πρόσθεσε: «Το έργο της διακυβέρνησης της χώρας μας δεν είναι ένα επεισόδιο του Game of Thrones, αλλά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν πρέπει να το ξεχνά».

Αν ο Ζέεχοφερ προχωρήσει το σχέδιό του, όπως έχει την εξουσία ως υπουργός Εσωτερικών, η Μέρκελ ίσως χρειαστεί να τον αποπέμψει, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τον συνασπισμό CDU-CSU, αλλά βοηθώντας το CSU στη μάχη του απέναντι στο AfD.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις