ΟΗΕ: Απάνθρωπoς ο χωρισμός παιδιών μεταναστών από τους γονείς στις ΗΠΑ

ΟΗΕ: Απάνθρωπoς ο χωρισμός παιδιών μεταναστών από τους γονείς στις ΗΠΑ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει να χωρίζει τα παιδιά των παράνομων μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" και "απάνθρωπη" την πολιτική αυτή.

"Η σκέψη ότι ένα κράτος θα μπορούσε να επιδιώξει να αποτρέπει τους γονείς, επιφυλάσσοντας μια τέτοια κακομεταχείριση στα παιδιά, είναι απαράδεκτη", σημείωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία είναι και η τελευταία του σε αυτό το σώμα προτού λήξει η θητεία του.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η νέα πολιτική της της μηδενικής ανοχής στη μεθόριο με το Μεξικό έχει ως αποτέλεσμα από τα μέσα Απριλίου 2.000 παιδιά να έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν έντονη πολεμική στις ΗΠΑ και ώθησαν την πρώτη κυρία της χώρας, τη Μελάνια Τραμπ, να απευθύνει έκκληση υπέρ της επίτευξης γρήγορα μιας συμφωνίας στο Κογκρέσο για την υιοθέτηση μιας μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση. Η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι "απεχθάνεται να βλέπει παιδιά να χωρίζονται από τις οικογένειές τους".

"Ανησυχώ βαθύτατα για τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν πρόσφατα, οι οποίες τιμωρούν τα παιδιά για τις ενέργειες των γονιών τους", σημείωσε σήμερα ο Ζέιντ στην ομιλία του στο Μέγαρο των Εθνών, όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, καταδικάζοντας τη χρήση "απάνθρωπων πρακτικών".

"Ζητώ από τις ΗΠΑ να σταματήσουν αμέσως τον εξαναγκαστικό χωρισμό των παιδιών αυτών (από τους γονείς τους) και ενθαρρύνω την (αμερικανική) κυβέρνηση να επικυρώσει επιτέλους την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Παιδιών", πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει το κείμενο αυτό, το οποίο προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών.

Ο ρυθμός των χωρισμών παιδιών από τους γονείς τους που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος των ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά από τα μέσα του Μαΐου, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε ότι όλοι οι μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό θα συλλαμβάνονται, είτε συνοδεύονται από ανήλικα είτε όχι. Καθώς τα παιδιά δεν γίνεται να πάνε και αυτά στη φυλακή, οι αρχές τα χωρίζουν από τους γονείς τους.

Προς το παρόν δεν έχει αντιδράσει η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Τζέισον Μακ, και βρίσκεται στην αίθουσα.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και διπλωμάτες τους οποίους επικαλέστηκε το Reuters, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τους τρόπους μεταρρύθμισης του κύριου αυτού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέτυχαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα όσον αφορά την μεταχείριση του Ισραήλ από το σώμα αυτό, και οι πηγές αυτές άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα εγκαταλείψει το φόρουμ.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά άλλες χώρες, στην τελευταία αυτή ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ζέιντ αναφέρθηκε επίσης στη Βόρεια Κορέα, για την οποία κατήγγειλε ότι "η μακροχρόνιες, σοβαρές και συστηματικές" παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στη χώρα αυτή και ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να συνεργαστεί με τον ερευνητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, την εντολή του οποίου δεν αναγνωρίζει η Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια ομιλία ο Ζέιντ υπογράμμισε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για "καλά οργανωμένες, εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις", οι οποίες συνεχίζονται κατά των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, "οι οποίες ισοδυναμούν ενδεχομένως με πράξεις γενοκτονίας", καθώς έχει κλιμακωθεί η σύγκρουση στις πολιτείες Καχίν και Σαν.

Ο προσπάθειες της κυβέρνησης της Μιαννμάρ να ασκήσει διώξεις στους δράστες τους στερούνται αξιοπιστίας, πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να φτάσουν εκεί προτού επιστρέψουν οι πρόσφυγες Ροχίνγκια από το Μπανγκλαντές.

Παράλληλα ο Ζέιντ κατηγόρησε την Κίνα ότι εμποδίζει τους ανεξάρτητους ακτιβιστές να καταθέτουν στις υπηρεσίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και εξέφρασε ανησυχία για την "ταχεία επιδείνωση" των συνθηκών στις αυτόνομες περιοχές του Θιβέτ και της Σιντσιάνγκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε τέλος το 47μελές φόρουμ να ιδρύσει διεθνείς επιτροπές για τις φερόμενες παραβιάσεις στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Ο Ζέιντ, η τετραετής θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του Αυγούστου, υπογράμμισε καταλήγοντας ότι η υπηρεσία του είναι προσηλωμένη στο "τεράστιο καθήκον" της. Μόλις τελείωσε την ομιλία του, οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν.