Τέσσερα μέλη των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης σκοτώθηκαν την Τετάρτη στην πόλη Ντέρνα, όταν βομβιστής-καμικάζι που επέβαινε σε αυτοκίνητο τους πλησίασε κρατώντας σε εμφανές σημείο μια λευκή σημαία, δήλωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων αυτών.

Ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, εξήγησε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το λευκό Chevrolet όταν έφθασε πλάι στους στρατιώτες, αφού τους πλησίασε στο κέντρο της Ντέρνας φωνάζοντας πως ήθελε να φύγει από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο ΛΕΣ διεξάγει επιχειρήσεις για να καταλάβει τη Ντέρνα, την τελευταία πόλη της ανατολικής Λιβύης που παραμένει εκτός του ελέγχου του, από τον περασμένο μήνα. Είναι αντιμέτωπος με ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν την Τετάρτη στο κέντρο της πόλης, γύρω από τη συνοικία Αλ Μάγαρ, όπου έχουν οχυρωθεί οι αντίπαλοι του ΛΕΣ, σύμφωνα με κατοίκους.

«Η κύρια μάχη έχει τελειώσει» και πλέον «διεξάγουμε επιχειρήσεις σε θύλακες (αντίστασης) σε μια περιοχή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου», δήλωσε ο Μισμάρι σε λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό.

Σύμφωνα με κατοίκους, η υδροδότηση και η λειτουργία του δικτύου αερίου έχουν αποκατασταθεί στα τμήματα της πόλης που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο ΛΕΣ. Ο εφοδιασμός της πόλης με νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, φάρμακα και άλλο υλικό είχε διακοπεί όταν άρχισε η έφοδος των δυνάμεων του Χάφταρ.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχουν οι εχθροπραξίες στον άμαχο πληθυσμό της πόλης. Στη Ντέρνα υπολογίζεται πως ζουν περίπου 125.000 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις