Ο Ερέν Ερντέμ, απερχόμενος βουλευτής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, συνελήφθη σήμερα στην Άγκυρα με την κατηγορία ότι ανήκει σε "τρομοκρατική οργάνωση", σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

"Με συνέλαβαν. Δεν ξέρω γιατί. Με συνέλαβε η αστυνομία μπροστά στο σπίτι μου", αναφέρει σε μήνυμα που απέστειλε στο Twitter κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Ερντέμ, απερχόμενος βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο βουλευτής κατηγορείται ότι ανήκει σε "ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση" και οδηγήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή.

Ο απερχόμενος βουλευτής τελούσε ήδη υπό δίωξη κυρίως για παροχή "βοήθειας σε μια τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλος της" και κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9,5 ως 22 ετών, συνεχίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κατηγορείται ότι δημοσιοποίησε, όταν ήταν επικεφαλής της εφημερίδας Karsi, ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρρευσαν τον Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός, και συγγενείς του.

Οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν τις διαρροές αυτές "απόπειρα πραξικοπήματος", την οποία αποδίδουν στον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται επίσης ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και μια εικοσαετία Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Ο Ερντέμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια της νύχτας βάσει εντάλματος που εκδόθηκε από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης το οποίο εγείρει τον κίνδυνο φυγής του κατηγορούμενου.

Αυτός παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή σήμερα το πρωί και ο εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο επίσης απερχόμενος βουλευτής του CHP Μπαρίς Γιαρκαντάς.

Ο 31χρονος Ερντέμ δεν ήταν υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φυλακίστηκαν.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλοί βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αλλά και άλλος ένας βουλευτής του CHP, ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε κατηγορούμενος ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις