Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το δικαστικό τους σύστημα βάσει των δικών τους παραδόσεων, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Μοραβιέτσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφού η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει τη συνταξιοδότηση των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι άνω των 67 ετών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης ολόκληρου του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας.

«Ο σεβασμός στις εθνικές ταυτότητες αποτελεί μέρος της εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίσουμε στην ΕΕ», τόνισε ο Μοραβιέτσκι.

«Η ενότητα στη διαφορετικότητα, αυτό είναι το σύνθημα της δικής μας ΕΕ και δεν είναι ένα κενό σύνθημα», υπογράμμισε για να καταλήξει: «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαμορφώνει το δικαστικό της σύστημα βάσει των δικών της παραδόσεων».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι η χώρα του «έχει βαθιές ρίζες στον κοινοβουλευτισμό και το κράτος δικαίου».

Η Βαρσοβία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα της χώρα το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμούν ότι η πολωνική κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της το δικαστικό σύστημα. Εξάλλου η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά μια «διαδικασία επί παραβάσει» εναντίον της Πολωνίας για το θέμα αυτό.

Στη διάρκεια της ομιλίας του Μοραβιέτσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάποιοι ευρωβουλευτές σήκωσαν μαύρα πανό που είχαν γραμμένα πάνω τους τις λέξεις «κράτος δικαίου».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις