Ώρες αγωνίας στην Ταϊλάνδη για τις οικογένειες των 12 παιδιών και του προπονητή τους που παραμένουν εγκλωβισμένοι για δεύτερη εβδομάδα σε σπήλαιο, καθώς η επιχείρηση διάσωσης παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Οι αρμόδιες αρχές πιστεύουν ότι έχουν στη διάθεση τους περιθώριο μόλις3-4 ημερών.

Πλέον, συγκεντρώνονται στο πώς θα περιοριστούν οι κίνδυνοι της επιχείρησης διάσωσης, όσο αυτό είναι δυνατόν, μέχρι η βροχή ή η ποιότητα αέρα μέσα στο σπήλαιο τους αναγκάσουν να αναλάβουν δράση.

Η άντληση υδάτων από τη διαδρομή των 3,2 χλμ. ως το σημείο που βρίσκονται τα παιδιά ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Ναρονγκσάκ Οσατανακόρν. Το Σάββατο «έβρεξε, αλλά το επίπεδο του νερού είναι ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Όμως, οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδες αναμένονται καταιγίδες. Γεγονός που δίνει στους διασώστες περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από το σπήλαιο, προτού αποκλειστούν εκεί ακόμη και έως τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Οι επόμενες 3-4 ημέρες είναι ο πιο ιδανικός χρόνος για την επιχείρηση διάσωσης. Αν περιμένουμε για πολύ, δεν ξέρουμε πόσο νερό θα πέσει», τόνισε ο Οσατανακόρν, ενώ ανέφερε ότι οι ισχυρές βροχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σαν «τσουνάμι» μέσα στον λαβύρινθο του σπηλαίου, όπου βρίσκονται τα παιδιά από τις 23 Ιουνίου.


Οι 2 παράγοντες…

Δύο παράγοντες θα καθορίσουν το πότε θα ξεκινήσει η όποια επιχείρηση. Πρώτα από όλα, η ποιότητα του αέρα στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Την Παρασκευή το επίπεδο οξυγόνου σε εκείνο το τμήμα του σπηλαίου έπεσε στο 15%, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με τον Guardian.

«Αν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από το 12%, θα επηρεάσει το επίπεδο λειτουργίας του εγκεφάλου. Μπορεί να πέσουν σε σοκ», υπογράμμισε. Ένας ακόμη κίνδυνος είναι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα μέσα στο σπήλαιο, από τους εκατοντάδες διασώστες που δουλεύουν εκεί. «Όσο οξυγόνο κι αν έχουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τόσο διοξείδιο του άνθρακα, γιατί θα γίνει τοξικό το αίμα μας», ανέφεραν.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι το επίπεδο του νερού μέσα στο σπήλαιο. Για πρώτη φορά, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύουν ακόμη και στην προεξοχή πάνω στην οποία βρίσκονται.

«Από αυτά που άκουσα, το νερό μπορεί να φτάσει και εκεί. Κάτι που θα περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο σε λιγότερο από 10 τετραγωνικά μέτρα», δήλωσε ο Οσατανακόρν.

Οι διασώστες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να ρίξουν το επίπεδο νερού μέχρι τη στιγμή που η βροχή που αναμένεται θα τους αναγκάσει να πάρουν μία απόφαση για την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών. «Η ιδανική κατάσταση είναι να μην υπάρχει καθόλου νερό. Όμως αυτό είναι αδύνατο, καθώς συμβαίνει μόνο τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Οπότε το αποκλείσαμε. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι το επίπεδο του νερού να είναι αρκετά χαμηλό για να τους βγάλουμε έξω», σημείωσε ο Οσατανακόρν.

Αν ο κίνδυνος, είτε σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα είτε το επίπεδο του νερού φτάσει σε σημείο οριακό, τότε θα ληφθεί η απαραίτητη απόφαση, συμπλήρωσε. «Κάνουμε έναν αγώνα κόντρα στον χρόνο», τόνισε.

Τα παιδιά είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης. «Είναι υγιή, μιλούν, αστειεύονται, έχουν μόνο κάποια ελαφρά τραύματα. Δεν έχουν ακόμη κανονικό φαγητό, αλλά πρόκειται για ειδικές τροφές, με επιπλέον πρωτεΐνες, για να ενισχυθεί η ενέργειά τους», συμπλήρωσε.

Διαβάστε:Ταϊλάνδη: Σημειώματα των εγκλωβισμένων παιδιών -Συγγνώμη ζητά ο προπονητής από τους γονείς


Τα παιδιά «μίλησαν» με σημειώματα

Στο μεταξύ, το Σάββατο δόθηκαν στη δημοσιότητα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους τα παιδιά, αλλά και ο προπονητής τους που ζήτησε συγγνώμη για την απίστευτη περιπέτεια στην οποία τα έβαλε.

Τα παιδιά καθησυχάζουν τους γονείς τους, στέλνουν την αγάπη τους, ζητούν το αγαπημένο τους φαγητό, αλλά και λιγότερες εργασίες από τους δασκάλους τους στα σημειώματα που έστειλαν στους γονείς τους, μέσω των δυτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις