Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ημέρα διάσωσης στην Ταϊλάνδη, με ολόκληρο τον πλανήτη να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο σπήλαιο και στην τιτάνια προσπάθεια των διασωστών μέσα από τη σήραγγα των 1,7 χιλιομέτρων.

Έως τώρα έχουν διασωθεί συνολικά οκτώ παιδιά, πέντε την Κυριακή και τρία τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης δήλωσε ότι η υγεία των πέντε (τέσσερα αγόρια και ο 25χρονος προπονητής τους) που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο είναι "ακόμα καλή".

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν οι πέντε που απομένουν θα απεγκλωβιστούν με μία ή με περισσότερες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ακόμα ημέρες.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση της υγείας των τεσσάρων αγοριών που διασώθηκαν τη Δευτέρα είναι ακόμα άγνωστη, των παιδιών όμως που απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή είναι αρκετά καλή, σημειώνοντας ότι πεινούσαν πολύ.

Τα τέσσερα παιδιά και ο προπονητής που παραμένουν στο σπήλαιο θα περάσουν το 17ο συναπτό βράδυ εγκλωβισμένοι.

Οι διασώστες θα ξεκινήσουν ξανά την επιχείρηση απεγκλωβισμού των πέντε ακόμη ανθρώπων εντός των επόμενων 20 ωρών.


LIVE εικόνα


Η δεύτερη φάση της επιχείρησης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε στις 11πμ τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ο ίδιος εξέφρασε ελπίδες ότι μέσα στις επόμενες ώρες "θα υπάρξουν καλά νέα" και πρόσθεσε ότι "χρησιμοποιούμε περισσότερους διασώστες σε σχέση με χθες, αλλά από την ίδια διεθνή ομάδα που απεγκλώβισε τα πρώτα τέσσερα παιδιά".

Τα διασωθέντα παιδιά κρατούνται μακριά από τους συγγενείς τους εξαιτίας των φόβων λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, ενώ τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα "από σεβασμό για τις οικογένειες εκείνων που παραμένουν στο σπήλαιο", σύμφωνα με το Reuters.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν την Κυριακή στην επικίνδυνη αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Graphic showing divers leading boy out of cave

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα και τελευταίο τον 25χρονο προπονητή τους.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν από την ημέρα εντοπισμού της ομάδας έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

Την Κυριακή, το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 τοπική ώρα- πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Μετά τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων, η επιχείρηση -στην οποία συμμετέχουν 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί- διακόπηκε γιατί οι διασώστες χρειάζονταν περισσότερο οξυγόνο και ξεκίνησε εκ νέου σήμερα το πρωί.

Τα διασωθέντα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν και να κολυμπήσουν μια απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της επιχείρησης, οι ομάδες των διασωστών είχαν κάνει πρόβες για την επιχείρηση απεγκλωβισμού επί πολλές ημέρες προτού ξεκινήσουν.

Cave rescue hazards

The found Thai cave boys July 2018

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις