Συγκίνηση και χαρά σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η απολύτως επιτυχής διάσωση των 12 αγοριών και του 25χρονου προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην βόρεια Ταϊλάνδη, όπου παρέμειναν συνολικά 18 ημέρες.

Οι ειδικές δυνάμεις (SEALS) του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσαν επισήμως ότι τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους απεγκλωβίστηκαν, προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις με όλα τα ΜΜΕ του κόσμου να μεταδίδουν εκτάκτως την είδηση.

«Οι 12 Αγριόχοιροι και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς», ανακοίνωσε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η ταϊλανδέζικη SEALS.

Το 12ο εγκλωβισμένο παιδί και ο 25χρονος προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδος).

Μία ώρα νωρίτερα είχε διασωθεί και το 11ο παιδί.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα διάσωσης είχε ξεκινήσει στις 04.00 (ώρα Ελλάδος). Λίγες ώρες μετά οι ηρωικοί σπηλαιοδύτες είχαν βγάλει το ένατο και το δέκατο αγόρι.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν με φορείο προς τον χώρο για τις πρώτες βοήθειες στην είσοδο της σπηλιάς και από εκεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της πόλης.

Η ατμόσφαιρα στο κέντρο επιχειρήσεων ήταν πανηγυρική. Εθελοντές και δημοσιογράφοι έκλαιγαν, χόρευαν και αγκαλιάζονταν.

Στο σημείο βρέθηκε και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ο οποίος αποκάλυψε ότι στα παιδιά χορηγήθηκαν αγχολυτικά σκευάσματα για την επιχείρηση και δεν ναρκώθηκαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης έστειλαν περισσότερα από 1000 στελέχη τους για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης της ποδοσφαιρικής ομάδας και του προπονητή τους που παγιδεύτηκαν στο πλημμυρισμένο σπήλαιο, έγινε σήμερα γνωστό από τον επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Ένας γιατρός και όλοι οι δύτες της επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού SEAL εξήλθαν επίσης από το σπήλαιο και είναι ασφαλείς, είπε ο αρχηγός της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Διαβάστε: Ταϊλάνδη: Τραγούδια και χοροί έξω από το σπήλαιο!

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2018/07/10/d40f0dce-c6c1-400e-a41f-b7c83fca5ccb.jpg


Το χρονικό

Η ποδοσφαιρική ομάδα «Αγριόχοιροι» και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στις 23 Ιουνίου όταν καταιγίδα πλημμύρισε τις σήραγγες την ώρα που εξερευνούσαν το σύμπλεγμα σπηλαίων στη βόρεια επαρχία Τσιάνγκ Ράι έπειτα από ποδοσφαιρική προπόνηση.

Βρετανοί δύτες ανακάλυψαν τους 13 την προπερασμένη Δευτέρα, πεινασμένους και στριμωγμένους στο σκοτάδι σε έναν εν μέρει πλημμυρισμένο θάλαμο, αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα.

Αφού επί ημέρες σχεδίαζαν πώς θα βγάλουν έξω τα παιδιά και τον προπονητή, η επιχείρηση διάσωσης άρχισε την Κυριακή. Την ίδια ημέρα πεπειραμένοι δύτες έβγαλαν έξω τέσσερα από τα αγόρια.

Άλλα τέσσερα διασώθηκαν χθες Δευτέρα και τα τελευταία τέσσερα αγόρια και ο προπονητής βγήκαν από το σπήλαιο το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι πανηγυρισμοί για τη διάσωση μετριάζονται από τη θλίψη για την απώλεια ενός πρώην δύτη του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια αποστολής ανεφοδιασμού των παιδιών μέσα στο σπήλαιο.

Διαβάστε: Μέρα με τη μέρα το θρίλερ που καθήλωσε τον πλανήτη


ABC News


ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις