Ζάεφ: Η Ελλάδα πήρε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Ζάεφ: Η Ελλάδα πήρε erga omnes όνομα κι εμείς erga omnes ταυτότητα

Η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) και τα Σκόπια έλαβαν «erga omnes ταυτότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο BBC.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφάλισε τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους «Μακεδόνες της ΠΓΔΜ», σημειώνοντας πως οι «Μακεδόνες» της χώρας του «έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό».

Σημείωσε πως η συμφωνία εγγυάται την «μακεδονική» ταυτότητα και τη γλώσσα.

Σε ερώτηση αν μελλοντικές κυβερνήσεις της πΓΔΜ επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία», απάντησε μάλλον διπλωματικά λέγοντας πως «Μεγάλη Μακεδονία είχε ο Μέγας Αλέξανδρος, η πΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία», διαβεβαιώνοντας πως «τα Σκόπια σέβονται ως αδιάβλητα τα υφιστάμενα σύνορα».

Δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αντιδράσεις του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ στην Ελλάδα: «Ανησυχώ, αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Τόνισε πως οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο σε Ελλάδα, όσο και στην πΓΔΜ, είναι «copy paste», σημειώνοντας πως αυτό καταδεικνύει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει «μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών».