Ο ένας σέρβιρε, ο άλλος κάρφωνε. Κάπως έτσι εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν αναφορικά με το θέμα της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η σχετική έρευνα των αμερικανικών αρχών είναι μια καταστροφή για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία συμπαιγνία, "δεν γνώριζα τον πρόεδρο Πούτιν για να συνεργήσω μαζί του".

Πρόσθεσε δε ότι "κέρδισα εύκολα τη Χίλαρι Κλίντον. Κάναμε μια εξαιρετική εκστρατεία και για αυτό είμαι πρόεδρος".

Ο Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά, είπε: "Γιατί νομίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ με εμπιστεύεται; Εγώ τον εμπιστεύομαι. Δίνει μάχη για τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ δίνω για τα ρωσικά. Πρέπει να βασιζόμαστε όχι σε άμεσα πολιτικά συμφέροντα, αλλά στα σκληρά γεγονότα. Δώστε μου τουλάχιστον ένα στοιχείο που θα αποδεικνύει την ανάμιξη της Ρωσίας στις ΗΠΑ. Είναι απολύτως παράλογο".

Ο ρώσος πρόεδρος συνέχισε: "Όταν ο Τραμπ ήρθε στη Ρωσία για τα καλλιστεία ομορφιάς, ούτε καν γνώριζα ότι βρισκόταν στη χώρα" και χαρακτήρισε "ανοησία" τις φήμες ότι η Μόσχα διαθέτει επιβαρυντικά ντοκουμέντα εναντίον του αμερικανού προέδρου. "Νομίζετε ότι μαζεύουμε στοιχεία για όλους τους επιχειρηματίες που έρχονται εδώ; Παρακαλώ, βγάλτε αυτά τα σκουπίδια από το κεφάλι σας", είπε.

Ο Τραμπ συναίνεσε: "Αν είχαν κάτι, θα είχε βγει από καιρό στη δημοσιότητα".

"Δεν γνωρίζω τίποτε για τους 12 ρώσους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας σε βάρος των οποίων οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες", τόνισε ο Πούτιν και συνέχισε: "Αν η ερευνητική ομάδα υπό τον εισαγγελέα Μάλερ στείλει στη Ρωσία επίσημο αίτημα για να ανακρίνει τους υπόπτους, η Ρωσία θα το πράξει".

Συμπλήρωσε ότι σε αντάλλαγμα "εμείς θα θέλαμε να ανακρίνουμε αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους υποψιαζόμαστε για παράνομες ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας. Υποψιαζόμαστε ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενεπλάκησαν στη διοχέτευση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον επιχειρηματία Μπράουντερ στην προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον".

Επίσης ο Πούτιν παραδέχτηκε σήμερα ότι ήθελε να δει τον Τραμπ νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ γιατί ο υποψήφιος αυτός "μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ",

"Ναι, ήθελα να κερδίσει γιατί μιλούσε για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ", δήλωσε και υπογράμμισε: "Δεν είναι φυσικό να συμπαθείς κάποιον που θέλει να οικοδομήσει σχέσεις με τη χώρα;".


Η κοινή συνέντευξη Τύπου


Οι δηλώσεις Τραμπ

Στις κοινές δηλώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι "η συνάντηση πήγε πάρα πολύ καλά", χαρακτηρίζοντας την "εξαιρετικά καρποφόρα ημέρα με γόνιμο διάλογο".

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πούτιν και την Ρωσία "για την καλή δουλειά στη φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου".

"Είμαι εδώ για να τιμήσω την ιστορία της τολμηρής διπλωματίας των ΗΠΑ, που είναι καλή για όλο τον κόσμο", είπε και τόνισε: "Πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή και μια κοινή πορεία με τη Ρωσία".

"Οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο εποικοδομητικός διάλογος με τη Ρωσία ανοίγει νέους δρόμους για την ειρήνη", τόνισε, λέγοντας: "Η σχέση μας έχει αλλάξει".

Όπως δήλωσε, μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πούτιν για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

"Η διπλωματία, η συνεργασία είναι προτιμότερες από τη σύγκρουση και την εχθρότητα", πρόσθεσε.

Όπως είπε "έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε κάποια σπουδαία πράγματα μαζί με τη Ρωσία", σημειώνοντας ότι και οι δύο χώρες ευθύνονται για την κατάσταση της σχέσης τους.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία άσκησης πίεσης ενάντια στο Ιράν και δήλωσε βέβαιος ότι ο Πούτιν και η Ρωσία επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στη ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.pngΟι δηλώσεις Πούτιν

Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε: "Ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Αμερική και στη Ρωσία έχει τελειώσει, πρέπει να βρούμε λύσεις στα προβλήματα".

Αναφορικά με την ενδεχόμενο ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ο ρώσος πρόεδρος είπε: "Πρέπει να το επαναλάβω, η ρωσική κυβέρνηση ποτέ δεν παρενέβη και ούτε πρόκειται στα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ".

Απέδωσε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην κορεάτικη χερσόνησο στις προσπάθειες του Τραμπ.

Ο ίδιος τόνισε ότι "οι συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ειλικρινείς και χρήσιμες".

Συμπλήρωσε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών.

"Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε διάλογο για την ισορροπία των πυρηνικών όπλων", είπε και πρόσθεσε ότι "η Μόσχα θεωρεί ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επέκταση της συνθήκης START".

"Οι συνομιλίες μας αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", υπογράμμισε.

"Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα", σημείωσε ο ίδιος.

Οι θέσεις μας δεν συμφωνούν επί όλων των θεμάτων, επιβεβαίωσε, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Ελπίζω, είπε ο ίδιος, ότι πλέον κατανοούμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, "ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα αλλά κάναμε ένα πρώτο βήμα".

Υπάρχουν οι συνθήκες για μια αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, πρόσθεσε.

Σχετικά με το Ιράν, υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον γνωρίζει τη θέση μας για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να πείσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η πρώτη διμερής σύνοδος κορυφής στο Ελσίνκι μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξελίχθηκε "καλύτερα και από σούπερ".

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις, ο Λαβρόφ απάντησε: "Φανταστικά, καλύτερα και από σούπερ", μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.


Διαδηλωτής μέσα στην αίθουσα

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας απομάκρυναν έναν διαδηλωτή από την αίθουσα όπου επρόκειτο να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Λίγα λεπτά πριν μπουν στην αίθουσα ο Πούτιν και ο Τραμπ, ένας διαδηλωτής ύψωσε ένα πανό που έγραφε "Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών".

Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τον απομάκρυναν αμέσως από την αίθουσα.


Η κατ' ιδίαν συνάντηση

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ συμμετείχαν σε δύο γύρους συνομιλιών οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Οι συνομιλίες τετ-α-τετ των δύο προέδρων διήρκεσαν περισσότερο από δύο ώρες, ενώ εν συνεχεία στο γεύμα εργασίας που επακολούθησε συμμετείχαν και άλλα μέλη των δύο αντιπροσωπειών.

Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον. Οι συνομιλίες αυτές διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

Οι αρχικές αμήχανες χειραψίες

Μετά από μια σχετικά γρήγορη και αμήχανη χειραψία, ο Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια "έκτακτη" σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του κατά την έναρξη της ιστορικής συνάντησης κορυφής στο Ελσίνκι.

"Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (…) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα", είπε καθισμένος πλάι στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν είπε στον Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα. "Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή", είπε.

Μετά το τέλος της δίωρης κατ' ιδίαν συνάντησης του, ο Τραμπ χαρακτήρισε μια "καλή αρχή" για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

"Πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή για όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο τέλος αυτής της ιστορικής κατ΄ ιδίαν συνάντησης που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες μέσα σε ένα σαλόνι του προεδρικού μεγάρου στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τη σύντομη αυτή δήλωση ενώπιον δημοσιογράφων στο Ελσίνκι, ενώ βρισκόταν στο τραπέζι της συνεδρίασης και περιβαλλόταν από ανώτατους αξιωματούχους κατά την έναρξη του "γεύματος εργασίας" για διευρυμένες συνομιλίες.


Διαβάστε: Politico: Πολιτική καταστροφή για ΗΠΑ η συνάντηση Τραμπ- ΠούτινPresidents Donald Trump and Vladimir Putin sit side by side

Η μάχη των εντυπώσεων και των… καθυστερήσεων

Πριν τη συνάντηση οι δύο ηγέτες επιδόθηκαν στα δικά τους παιχνίδια, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να καθυστερεί χωρίς λόγο για περισσότερο από μία ώρα. Ο αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να περιμένει την άφιξη του Πούτιν στο ξενοδοχείο του.

Αφού έμαθε ότι ο ρώσος ομόλογος του είχε φτάσει, απάντησε με δική του ολιγόλεπτη καθυστέρηση, προτού φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας της Φινλανδίας.

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις