Ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κοτς δήλωσε ότι απλώς έκανε τη δουλειά του όταν αντέκρουσε τα σχόλια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News.

“Ήταν σημαντικό να πάρω θέση για λογαριασμό της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών”, δήλωσε ο Κοτς στο συνέδριο για την ασφάλεια Aspen Security Forum χθες το απόγευμα, προσθέτοντας: “Πίστευα ότι έπρεπε να διορθώσω αυτά που ελέχθησαν. Είναι προφανές ότι ευχόμουν να είχε κάνει μία διαφορετική δήλωση. Έκανα απλά τη δουλειά μου”.

Μιλώντας στο πλευρό του προέδρου Πούτιν, ο πρόεδρος Τραμπ τη Δευτέρα στο Ελσίνκι άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν παρενέβη στις εκλογές του 2016 παρά το ομόφωνο συμπέρασμα της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών για το αντίθετο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα μετά τις δηλώσεις του Τραμπ στο Ελσίνκι, ο Κοτς είπε ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι “ξεκάθαρη στα συμπεράσματά της για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016 αλλά και τη συνεχιζόμενη και διάχυτη προσπάθεια υποβάθμισης της δημοκρατίας μας”.

Ο Τραμπ αργότερα επανέλαβε την υποστήριξή του στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, μέσω του Twitter, προσθέτοντας ωστόσο πως η διπλωματία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα πρέπει επίσης ν’ αποτελεί προτεραιότητα.

Αναφορικά με τη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων που είχε διάρκεια δύο και πλέον ωρών, ο Κοτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τι συζητήθηκε και επέκρινε την απόφαση του Τραμπ να συναντηθεί μόνος του με τον Πούτιν.

Θα πρότεινα έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος μου. Ο κίνδυνος υπάρχει πάντα” ο Πούτιν να έχει ηχογραφήσει τη συνάντηση, σχολίασε ο Κοτς.

Ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του προέδρου Τραμπ να προσκαλέσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο κατά την επίσκεψη που έκανε ρωσική αντιπροσωπεία στον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2017.

“Ίσως, όχι το καλύτερο πράγμα να κάνει κάποιος. Δεν ήμουν ενημερωμένος γι΄ αυτό,” αποκάλυψε ο Κοτς.

Λίγα λεπτά αφού είχε αναφερθεί στη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη “μακράν” διεθνή απειλή κυβερνοπόλεμου, ο Κοτς πληροφορήθηκε από τη συντονιστή του συνεδρίου Αντρέα Μίτσελ ότι ο Πούτιν “έρχεται στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο”.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είχε γράψει στο Twitter: “Στο Ελσίνκι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε σε διάλογο εργασίας μεταξύ των μελών των εκατέρωθεν συμβουλίων ασφάλειας. Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον πρεσβευτή Τζον Μπόλτον να προσκαλέσει τον πρόεδρο Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο, ενώ οι συζητήσεις αυτές διεξάγονται ήδη”.

Ο Κοτς γέλασε και είπε στην Μίτσελ: “Εντάξει, αυτό θα είναι κάτι το πολύ ειδικό”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν είχε ενημερωθεί για την πρόσκληση προς τον Πούτιν να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον το φθινόπωρο, ο Κοτς είπε: “Νομίζω ότι με δεδομένη την αντίδρασή μου δεν είχα ενημερωθεί γι’ αυτό”.

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις