Αυστριακή ΥΠΕΞ: Εξαιρετικά θαρραλέο αυτό που έκαναν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

Αυστριακή ΥΠΕΞ: Εξαιρετικά θαρραλέο αυτό που έκαναν Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

«Αυτό που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, ήταν εξαιρετικά θαρραλέο. Σε κάτι τέτοιο, όπως στην περίπτωση αυτής της διαμάχης για το όνομα, διακινδυνεύει κανείς (πολιτικά) το κεφάλι του, πρόκειται για ένα πολιτικό ναρκοπέδιο.

Τον Ιούνιο, υπήρξε έντονη επιθυμία να συμπεριληφθεί στις τελικές δηλώσεις η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Θα κάνουμε και πάλι τα πάντα (ενν. ώστε να επιτυχθεί αυτό). (Το θέμα) αφορά επίσης τη διατήρηση της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά υπάρχει έντονη αντίδραση από σημαντικές πρωτεύουσες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισελ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Der Standard» της Βιέννης, απαντώντας στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει απτή, στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., πρόοδος κατά την διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας μετά την επίλυση του ονοματολογικού.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξή της αφορά στην παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον γάμο της αυστριακής υπουργού Εξωτερικών πριν λίγες ημέρες, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός συνόρων στην Αυστρία.

Η κ. Κνάισελ χαρακτήρισε "αυθόρμητη" την πρόσκληση Πούτιν στον γάμο της, σημειώνοντας πως δεν περίμενε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα την αποδεχόταν, ενώ παραδέχτηκε παράλληλα πως δεν θα έπρεπε να έχει κάνει κάτι τέτοιο εκτός πρωτοκόλλου, δηλαδή χωρίς να έχει ενημερώσει πρώτα τον Αυστριακό Καγκελάριο και τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στην συνέντευξή της, "Ένα βαλς με τον Πούτιν δεν αλλάζει την πολιτική των κυρώσεων" (σ.σ. είναι και ο τίτλος του ρεπορτάζ στην αυστριακή εφημερίδα) και πως "το παράδειγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας δείχνει ότι η κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ λειτουργεί. Σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέτωπο σπάει".