Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε από τον βρετανό ομόλογό του Ντοιμίνίκ Ράαμπ να τού παρουσιάσει «επειγόντως» λεπτομερή βρετανική πρόταση για το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, το πλέον ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι επείγον», διότι το ιρλανδικό ζήτημα αποτελεί «κρίσιμο σημείο» για την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναμένεται τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Μισέλ Μπανριέ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Πάντως, μία προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, η οποία συνομολογήθηκε τον Δεκέμβριο 2017, αποκλείει την επανεγκατάσταση συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία (βρετανικό έδαφος) και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας (έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όμως, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον προσεχή Μάρτιο, θα αποχωρήσει και από την ενιαία αγορά, πράγμα που σημαίνει την εγκατάσταση συνόρου, των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στο Έιρε και την Βόρεια Ιρλανδία. Η επίλυση αυτής σπαζοκεφαλιάς δεν έχει σημειώσει πρόοδο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Λονδίνο να επεξεργασθεί μία λύση «backstop» (δίκτυ ασφαλείας), που θα εφαρμοσθεί εάν δεν προκύψει καλύτερη λύση από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να λειτουργήσει ως εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει «σκληρό» σύνορο στο έδαφος της Ιρλανδίας.

Η Τερέζα Μέι δεσμεύθηκε ως προς αυτό το σημείο, υπενθύμισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Ζήτησα από τον Ντόμινικ (Ράαμπ) και από την ομάδα του να μας δώσουν τα αναγκαία δεδομένα για τις τεχνικές εργασίες που χρειαζόμαστε τώρα για την φύση, τον τόπο, τον τρόπο πραγματοποίησης των ελέγχων που θα είναι αναγκαίοι», είπε.

«Πρόκειται για μία εργασία τεχνικού χαρακτήρα, που απαιτεί πολύ χρόνο και εξειδικεύσεις», αλλά εργασία που είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αφού χωρίς δίκτυ προστασίας, δεν θα υπάρξει συμφωνία», επέμεινε με έμφαση.

Σε ό,τι αφορά την συμφωνία αποχώρησης, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόοδος χρειάζεται να καταγραφεί σχετικά με τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς καθώς και με την διακυβέρνηση, ως προς τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Βδομάδα τη βδομάδα, βήμα το βήμα, αφαιρούμε τα θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία», είπε, σημειώνοντας ότι πρόοδος έχει καταγραφεί στα θέματα της ανταλλαγής δεδομένων για την Euratom, την ευρωπαϊκή ρυθμιστικής αρχή στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

«Σιγά σιγά, το περίγραμμα μίας συμφωνίας αρχίζει να διαγράφεται», είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις