Στρατοδικείο του Νότιου Σουδάν καταδίκασεδέκα στρατιώτες για τον βιασμό ξένων εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής και τον φόνο ενός δημοσιογράφου κατά την επίθεσή τους σε ξενοδοχείο της Τζούμπα το 2016, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει αποζημίωση στα θύματα.

Η επίθεση στο Terrain Hotel στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν ήταν μια από τις χειρότερες εναντίον αλλοδαπών εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής από το 2013, οπότε η χώρα βυθίστηκε στον εμφύλιο. Σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2016 αφού τα στρατεύματα του προέδρου Σάλβα Κιρ κέρδισαν έπειτα από μάχες που διήρκησαν τρεις ημέρες τις αντίπαλες δυνάμεις, πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση των ενόπλων στο ξενοδοχείο Terrain διήρκησε ώρες. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου πήραν τηλέφωνο τους κυανόκρανους του ΟΗΕ που βρίσκονταν λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακριά, όμως κανείς δεν πήγε να τους βοηθήσει.

Εξαιτίας του συμβάντος αυτού αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, ο Κενυάτης υποστράτηγος Τζόνσον Μόγκοα Κιμάνι Οντιέκι.

Περιγράφοντας την επίθεση ο διευθυντής του ξενοδοχείου Μάικ Γούντγουορντ δήλωσε ότι «50 με 100» στρατιώτες έφτασαν εκεί το απόγευμα της 11ης Ιουλίου και άρχισαν να το λεηλατούν μία ώρα αργότερα.

«Πέντε γυναίκες που εργάζονταν σε οργανώσεις αρωγής έπεσαν θύμα βιασμού. Ο Τζον Γκάτλουακ δέχθηκε πυροβολισμούς στις 18:15», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Νοτιοσουδανό δημοσιογράφο που φονεύθηκε. Ένας Αμερικανός τραυματίστηκε στο πόδι.

Μεταξύ των θυμάτων βιασμού ήταν μια Αμερικανίδα, μία Ιταλίδα και μία Ολλανδέζα.

Για την επίθεση δικάζονταν έντεκα στρατιώτες, όμως ένας εξ αυτών αθωώθηκε εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων εναντίον του. Οι υπόλοιποι δέκα καταδικάστηκαν σε ποινές από επτά χρόνια φυλάκιση έως ισόβια.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 4.000 δολαρίων σε κάθε θύμα βιασμού. Επίσης θα πρέπει να δώσει 51 ζώα φάρμας στους συγγενείς του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στην επίθεση.

Αποζημίωση ύψους 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων θα λάβει και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου για την καταστροφή και τη λεηλασία της περιουσίας του.

Η υπόθεση αυτή θεωρούνταν τεστ για την πρόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Σάλβα Κιρ να τιμωρήσει τους στρατιωτικούς, εναντίον των οποίων έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο οποίος δρα σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Πηγή: africanews.com

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις