Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή των Γερμανών είναι η πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει η ετήσια έρευνα της ασφαλιστικής εταιρίας R+V που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Το 69% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι φοβούνται την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ανησυχία πιο σημαντική από το θέμα των αιτούντων άσυλο που ανακατεύει το πολιτικό παιχνίδι στη Γερμανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής για τους «φόβους των Γερμανών το 2018».

«Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των Γερμανών έχουν έναν μεγάλο φόβο ότι οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο», σημειώνει η διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών Μπριγκίτε Ρέμστεντ.

Η κύρια πηγή αγωνίας μέχρι τώρα, η τρομοκρατία, υποβιβάζεται στην πέμπτη θέση.

Στηδεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου βρίσκεται πλέον η μαζική μετανάστευση, η οποία φαίνεται ότι ανησυχεί το 63% των Γερμανών,μια αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με πέρυσι. .

Με το ίδιο ποσοστό- 63%- αναφέρεται η ανησυχία για τις κοινωνικές αναταραχές που προκαλούνται από τη συρροή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο από το 2015, αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η αγωνία που εκφράζεται είναι μεγαλύτερη στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αλλά και στον παραδοσιακά συντηρητικότερο Νότο.

Ακολουθεί με 61% ο φόβος των Γερμανών για την ικανότητα των πολιτικών τους να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής και με 59% η τρομοκρατία.

Το 58% εκφράζει φόβο για τον κίνδυνο η κρίση χρέους της Ευρωζώνης να κοστίσει ακριβά στους γερμανούς φορολογούμενους και το 57% αναφέρει τον κίνδυνο από τον πολιτικό εξτρεμισμό.

«Η άτεγκτη πολιτική του Τραμπ "Πρώτα η Αμερική", οι επιθέσεις του εναντίον των διεθνών συμφωνιών και η όχι λιγότερο επιθετική πολιτική του για το εμπόριο ή την ασφάλεια, κυρίως εναντίον των ίδιων των συμμάχων του, προκαλούν φόβο στην πλειονότητα του πληθυσμού», σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Μάνφρεντ Σμιτ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης ο οποίος είναι επίσης σύμβουλος του R+V Infocenter.

«Αυτό ενισχύεται από τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της Γερμανίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επανειλημμένες επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου εναντίον της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είτε πρόκειται για την οικονομία είτε για τον τομέα της ασφάλειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.335 ανθρώπων ηλικίας 14 ετών και άνω.

«Οι φόβοι των Γερμανών» είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται κάθε χρόνο εδώ και 25 έτη από την R+V Infocenter, ιδιοκτήτρια του επώνυμου ασφαλιστικού ομίλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις