Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι δέχτηκε θα ζητήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δώσει εντολή για να διεξαχθεί μια επιπρόσθετη έρευνα από το FBI για τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο.

Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή, που νωρίτερα ενέκρινε την υποψηφιότητα του Κάβανο και παρέπεμψε την επικύρωση του διορισμού του στην ολομέλεια της Γερουσίας, ανέφερε ότι αυτή η συμπληρωματική έρευνα θα περιοριστεί στις "τρέχουσες αξιόπιστες καταγγελίες" και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Το αίτημα αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα αναβληθεί η ψηφοφορία που επρόκειτο να διεξαχθεί το Σάββατο,στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ηΕπιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε τον διορισμό του συντηρητικού δικαστήΜπρετ Κάβανο-τον υποψήφιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ- για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο διορισμός του Κάβανοεγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ έναντι 10 κατά. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τον υπερψήφισαν, ενώ οι Δημοκρατικοί τον καταψήφισαν.

Ωστόσο, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από το FBIγια τις κατηγορίες σε βάρος του δικαστή περί ανάρμοστης (-)ουαλικής συμπεριφοράς, προτού να φτάσει η υπόθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για να επικυρωθεί ο διορισμός.

Η παρέμβαση του Φλέικ, που θεωρείται μετριοπαθής, οδήγησε στην αναβολή για μια εβδομάδα της ψηφοφορίας στην ολομέλειαμέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα από την ομοσπονδιακή αστυνομία. Οι Δημοκρατικοί ζητούσαν επίσης να ερευνηθούν οι καταγγελίες από το FBI.

"Η χώρα σπαράσσεται και χρειαζόμαστε μια παύση" είπε ο Φλέικ στην Επιτροπή, μία ημέρα μετά τις καταθέσεις που έδωσαν τόσο ο Κάβανο όσο και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ που τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε όταν ήταν και οι δύο τους έφηβοι.

Με το αίτημα του Φλέικ συντάχθηκαν αμέσως η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Λάιζα Μουρκόφσκι αλλά και ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, η ψήφος του οποίου για τον διορισμό του Κάβανο θεωρείται ακόμη αμφίρροπη.

Εκτός της Μουρκόφσκι, η επίσης Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς δεν έχει διευκρινίσει αν θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο. Και οι δύο γερουσιάστριες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ενώ ο δικαστής, που θεωρείται υπερσυντηρητικός, κατηγορείται από τις φεμινιστικές οργανώσεις και τους Δημοκρατικούς ότι θέλει να το περιορίσει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσακ Γκράσλεϊ –επίσης Ρεπουμπλικανός– αρχικά σχολίασε ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει το πρόγραμμα της ολομέλειας, ούτε το τι θα κάνει το FBI.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει σκεφθεί "ούτε στο ελάχιστο" εναλλακτικές λύσεις για την περίπτωση που η Γερουσία δεν εγκρίνει τον διορισμό του υποψηφίου που έχει προτείνει ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο, του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις ακροάσεις στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσων μια "φανταστική στιγμή" στην ιστορία της χώρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των γερουσιαστών.

"Θα αφήσω τη Γερουσία να το χειριστεί. Εκείνοι θα λάβουν τις αποφάσεις" είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49) και για αυτό είναι κρίσιμης σημασίας τι θα ψηφίσουν οι μέχρι και σήμερα αναποφάσιστες, μετριοπαθείς γερουσιάστριες Λάιζα Μουρκόφσκι και Σούζαν Κόλινς. Σχολιάζοντας αυτό το γεγονός, ο Τραμπ είπε ότι "η Μουρκόφσκι και η Κόλινς πρέπει να κάνουν αυτό που θεωρούν σωστό".

Εν τω μεταξύ, οΜαρκ Τζατζ, ο φίλος του δικαστή Μπρετ Κάβανο που κατηγορείται από μια καθηγήτρια πανεπιστημίου ότι επιχείρησε να την βιάσει πριν από 36 χρόνια, είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το FBI ή με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Η καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ υποστηρίζει ότι οι δύο άνδρες προσπάθησαν να την βιάσουν το 1982, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις