Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι ο αρωγός που αφιέρωσε την ζωή του στην υπεράσπιση των θυμάτων. Η Νάντια Μουράντ είναι η μάρτυρας που περιγράφει τις επιθέσεις που έγιναν εναντίον της ίδιας και άλλων.

Κάθε ένας με τον δικό του τρόπο συνέβαλε στο να έλθει στο προσκήνιο η (-)ουαλική βία εν καιρώ πολέμου, ώστε οι δράστες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής Επιτροπής του Νομπέλ Ειρήνης

…Ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε είναι το κατ΄εξοχήν ενοποιητικό σύμβολο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του αγώνα για τον τερματισμό της (-)ουαλικής βίας στον πόλεμο και τις πολεμικές συγκρούσεις. Η θεμελιώδης αρχή του είναι «η δικαιοσύνη είναι δουλειά όλων…

Ο δρ Μουκουέγκε επανειλημμένα καταδίκασε την ατιμωρησία για τους ομαδικούς βιασμούς και επέκρινε την κυβέρνηση του Κονγκό και άλλων χωρών που δεν έκαναν τίποτε ώστε να σταματήσει η χρήση της (-)ουαλικής βίας κατά των γυναικών ως στρατηγική και όπλο πολέμου.

Η Νάντια Μουράντ είναι επίσης θύμα εγκλημάτων πολέμου. Αρνήθηκε να αποδεχθεί τους κοινωνικούς κανόνες που απαιτούν οι γυναίκες να παραμένουν σιωπηλές και ντροπιασμένες για τις επιθέσεις των οποίων υπήρξαν θύματα.

Επέδειξε ασυνήθιστο θάρρος περιγράφοντας τα δικά της δεινά και μιλώντας εκ μέρους άλλων θυμάτων…

…Το φετινό Νομπέλ Ειρήνης ανταποκρίνεται απολύτως στα κριτήρια που έθεσε ο Αλφρεντ Νομπέλ.

Ο Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ έχουν και οι δύο θέσει την προσωπική τους ασφάλεια σε κίνδυνο μαχόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.

Κατά συνέπεια, προώθησαν την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών μέσω της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νορβηγικής Επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης…

"Απίστευτη τιμή και ταπεινότητα"

Η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, δήλωσε ότι αισθάνεται "απίστευτη τιμή και ταπεινότητα" για τη βράβευσή της.

"Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της (-)ουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο", ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Το Νόμπελ είναι σημαντικό "για όλες τις γυναίκες θύματα". "Σημαίνει πολλά, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλες εκείνες τις γυναίκες στο Ιράκ και σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στον ιστότοπο της Επιτροπής Νόμπελ.

"Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για όσα μου συνέβησαν επειδή δεν είναι εύκολο, ιδίως για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, να πουν ότι υπήρξαν (-)ουαλικές σκλάβες", υπογράμμισε. "Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται", πρόσθεσε, μιλώντας στα κουρδικά, ενώ ο σύντροφός της μετέφραζε. "Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται (-)ουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις", τόνισε.

Η Νάντια Μουράντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι διώξεις εναντίον των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

"Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί (-)ουαλική βία"

Ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και (-)ουαλική βία.

«Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», είπε ο Μουκουέγκε σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί, στην ανατολική πόλη Μπουκάβου.

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ συνιστά την αναγνώριση της οδύνης και την έλλειψη μιας δίκαιης αποκατάστασης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και (-)ουαλικής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους» συνέχισε ο γιατρός.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αποζημίωση που οφείλουμε όλοι σε αυτές τις γυναίκες που τόσο πολύ έχουν υποφέρει», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βραβείο του θα μπορέσει να βοηθήσει τα θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Νάντια Μουράντ, με την οποία όπως είπε, δίνουν τον ίδιο αγώνα.

«Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπήρξα μάρτυρας των εγκλημάτων πολέμου εναντίον γυναικών, μικρών κοριτσιών, ακόμη και μωρών» υπενθύμισε ο γυναικολόγος, ο οποίος έχει χειρουργήσει μέχρι σήμερα σχεδόν 50.000 γυναίκες, θύματα (-)ουαλικής βίας στο Κίβου της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό.

«Θα ήθελα να σας πω ότι μέσα από αυτό το βραβείο, ο κόσμος σας ακούει και απορρίπτει την αδιαφορία. Ο κόσμος αρνείται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην οδύνη σας», κατέληξε, απευθυνόμενος στις γυναίκες θύματα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις