Η 25χρονη Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της κατά της (-)ουαλικής βίας εναντίον των γυναικών δήλωσε ότι αισθάνεται "απίστευτη τιμή και ταπεινότητα" για τη βράβευσή της.

"Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όλους τους Γιαζίντι, με όλους τους Ιρακινούς, τους Κούρδους και με όλες τις μειονότητες και όλους τους επιζώντες της (-)ουαλικής βίας σε όλον τον κόσμο", ανέφερε σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters.

Το Νόμπελ είναι σημαντικό "για όλες τις γυναίκες θύματα". "Σημαίνει πολλά, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλες εκείνες τις γυναίκες στο Ιράκ και σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στον ιστότοπο της Επιτροπής Νόμπελ.

"Δεν ήταν εύκολο να μιλήσω για όσα μου συνέβησαν επειδή δεν είναι εύκολο, ιδίως για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή, να πουν ότι υπήρξαν (-)ουαλικές σκλάβες", υπογράμμισε. "Για όλες τις μικρές κοινότητες που διώκονται, αυτό το βραβείο λέει ότι οι φωνές τους ακούγονται", πρόσθεσε, μιλώντας στα κουρδικά, ενώ ο σύντροφός της μετέφραζε.

"Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μια φωνή για όλες τις γυναίκες που υφίστανται (-)ουαλική βία σε πολλές άλλες συγκρούσεις", τόνισε.

Η Νάντια Μουράντ αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια για να αναγνωριστούν ως γενοκτονία οι διώξεις εναντίον των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις