Νέο κύμα αγανάκτησης έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα της ιταλικής κοινωνίας ένα καινούργιο «ανδραγάθημα» δημάρχου που έχει εκλεγεί με τη σημαία της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά, έπειτα από την αποκάλυψη τηλεοπτικής εκπομπής πως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Λόντι ενέκρινε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, με στόχο να αποκλείσει εμμέσως τα παιδιά μεταναστών από τις ευεργετικές διατάξεις για τη σχολική σίτιση και μεταφορά.

Το ρεπορτάζ της τηλεοπτικής αποκαλυπτικής εκπομπής Piazzapulita στο δίκτυο La7, που ανέδειξε ότι η ‘λεγκίστα’ δήμαρχος Σάρα Καζανόβα πέρασε απόφαση, βάσει της οποίας απαιτείται από τους μη Ιταλούς γονείς να καταθέσουν έναν κυκεώνα από «αδύνατα να συγκεντρωθούν» έγγραφα, προκειμένου να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση στις καντίνες και τα σχολικά λεωφορεία, έχει προκαλέσει κύμα οργής , αλλά και αλληλεγγύης προς τους πληττόμενους μετανάστες κατοίκους του Λόντι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στις φωνές αγανάκτησης έχουν προστεθεί και πολλοί πολιτικοί φορείς και προσωπικότητες.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν δίκαιες λύσεις, που θα συνδυάζουν και τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και τις υποχρεώσεις των οικογενειών να τηρούν τους κανονισμούς πρόσβασης στις υπηρεσίες. Είμαι έτοιμος να συναντήσω, εάν κριθεί αναγκαίο, τη δήμαρχο για ν’αντιμετωπίσουμε μαζί το ζήτημα. Είμαι βέβαιος πως η πρώτη πολίτης του Λόντι γνωρίζει καλά την καθαυτή πραγματικότητα», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Μάρκο Μπουσέτι.

Ωστόσο, σκληρές ήσαν οι αντιδράσεις των πολιτικών αντιπάλων της Λέγκας για τις νέες τούτες κοινωνικές διακρίσεις που δημιουργούν οι αποφάσεις τοπικών αιρετών, ή στελεχών υπηρεσιών, που ανήκουν στη Λέγκα.

«Πονά το να βλέπεις διακρίσεις να πλήττουν παιδιά. Η πολιτική που εδράζεται στο μίσος και στον γεννά τέρατα. Αυτό που συμβαίνει στο Λόντι για μένα είναι απάνθρωπο. Σου λένε: σιωπήστε εσείς, είσαστε μειοψηφία. Ναι, είμαστε μειοψηφία, αλλά δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί, δεν θα αποποιηθούμε του να είμαστε πολιτισμένοι. Να είμαστε ανθρώπινα όντα. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: αυτό που συμβαίνει στο Λόντι είναι ένα εθνικό όνειδος», αναφέρει στην οργίλη ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Την ίδια στιγμή η ΓΓ της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας εργατών CGIL Σουζάνα Καμούσο χαρακτηρίζει το γεγονός «πραγματικά σκανδαλώδη υπόθεση», ενώ ο εκτελεστικός ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Μαουρίτσιο Μαρτίνα σε ανάρτησή του στο Twitter αναρωτιέται ρητορικά: «πως δύναται να κοιμάται με ήσυχη τη συνείδηση τα βράδια μία δήμαρχος που διώχνει παιδιά από τις εστίες σίτισης;». Ο ίδιος απευθύνει έκκληση και στον υπουργό Παιδείας: «Απαντήστε άμεσα στα ερωτήματα του Pd και σταματήστε τούτη τη ντροπή. Αμέσως». Μία απάντηση, που όπως επισημάνθηκε, ήλθε λίγο αργότερα.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Repubblica, η αρμόδια δικαστής για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών Φιλομένα Αλμπάνο τονίζει πως στο «Λόντι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματα των ξένων παιδιών» και ζητεί να «επιστρέψουν στις σχολικές καντίνες». «Η κοινότητα μπορεί να κάνει όποια επιβεβαίωση στοιχείων θέλει ανατρέχοντας στα προξενεία, δεν πρέπει να είναι τα παιδιά εκείνα που θα πληρώνουν το τίμημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η απάντηση από τον επικεφαλής της Λέγκας, υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι ήταν άλλη: «δεν πρέπει να κάνουν τον έξυπνο: όλοι πρέπει να πληρώνουν και όλοι πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης», τόνισε ο Σαλβίνι, μιλώντας από την πόλη Άλα, στο Τρεντίνο. «Το γεγονός ότι κάποιος, φυσικά όχι τα παιδιά, αλλά οι γονείς τους, που ενώ μπορεί να πληρώσει δηλώνει πως δεν πρέπει να το κάνει, αποτελεί μια προσβολή προς εκείνους τους Ιταλούς και ξένους γονείς, που απεναντίας πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν», τόνισε ο Σαλβίνι. Δηλώσεις που ασπάζεται και η ίδια η δήμαρχος Καζανόβα, που αρκείται στο να υπενθυμίσει: «για λογαριασμό μου μίλησε ο Σαλβίνι».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις