Νέα εστία έντασης στην ανατολική Μεσόγειο πυροδοτεί η Άγκυρα, καθώς στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της πόλης Αλάνια προγραμματίζεται να ξεκινήσει η πρώτη τουρκική γεώτρηση, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Νετζντέτ Παμίρ, στο Sputnik, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της πόλης Αλάνια και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

«Εάν βρεθεί φυσικό αέριο– κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες– τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (σ.σ. η τουρκοκυπριακή πλευρά). Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της «βορείου Κύπρου» σε ενέργεια και ηλεκτρισμό» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε αποκαλύψει πως το πλωτό γεωτρύπανο«Πορθητής» θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο στο τέλος αυτού του μήνα.

«Έχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων μας στη Μαύρη Θάλασσα. Τις επόμενες μέρες το γεωτρύπανό μας «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεώτρηση» ανέφερε ο Ντονμέζ, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αγοράς δεύτερου γεωτρύπανου από την Τουρκία. «Μακάρι και αυτό να το συμπεριλάβουμε σύντομα στο νηολόγιό μας» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο, η Τουρκία θα έχει επιλέξει την πλέον «ανώδυνη» επιλογή – για την Άγκυρα – για έρευνες, αποφεύγοντας, προς το παρόν, περιοχές που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει σε εταιρείες στο νότο του νησιού. Αποτελεί ωστόσο μία κίνηση που, ακόμα και αν δεν παρενοχλήσει προγραμματισμένες γεωτρήσεις που έχει συμφωνήσει με εταιρείες η Λευκωσία, παραμένει επικίνδυνη και εξαιρετικά προκλητική.

Στόχος της Άγκυρας να παγιώσει τετελεσμένα και να διατηρηθεί στο ενεργειακό παιχνίδι, εκβιάζοντας παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία και επενδύοντας σε ένα πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις