Η μεγάλη μάχη γερμανίδας δημοσιογράφου σε τουρκικό δικαστήριο

Η μεγάλη μάχη γερμανίδας δημοσιογράφου σε τουρκικό δικαστήριο

Μια γερμανίδα δημοσιογράφος, που κατηγορείται από την Τουρκία για δημοσίευση τρομοκρατικής προπαγάνδας και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δήλωσε πως θα εμφανισθεί σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης για να επιδιώξει την αθώωσή της, μια κίνηση που, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να βοηθήσει να αρθεί η ταξιδιωτική απαγόρευση που έχει επιβληθεί στον σύζυγό της.

Η Μεσαλέ Τολού, πολίτης της Γερμανίας, ήταν ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και δημοσιογράφους που τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 σε βάρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, η 34χρονη Τολού δήλωσε πως η απόφασή της να επιστρέψει από τη Γερμανία και να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου σηματοδοτεί τον σεβασμό της προς το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στον σύζυγό της, τον Σουάτ Τσορλού, κατηγορούμενο στην ίδια δίκη.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εταίρους στο ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν αφού η Γερμανία καταδίκασε τις συλλήψεις περίπου 50.000 ανθρώπων στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και την απόλυση 150.000 άλλων, ανάμεσα στους οποίους εκπαιδευτικοί, δικαστές και στρατιωτικοί.

Οι σχέσεις βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα από τον Φεβρουάριο που η Τουρκία απελευθέρωσε τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ και ήρε την ταξιδιωτική απαγόρευση που είχε επιβάλει στην Τολού αφού αποφυλακίσθηκε τον Δεκέμβριο έπειτα από κράτηση οκτώ μηνών.

Μόλις δύο μήνες αφότου η Τουρκία επέτρεψε στην Τολού να αναχωρήσει από τη χώρα, εκείνη δηλώνει πως αποφάσισε να επιστρέψει για να εμφανιστεί στο δικαστήριο επειδή ελπίζει ότι, παρόλο που μπορεί στο τέλος να μπει στη φυλακή, θα βοηθήσει ώστε ο σύζυγός της να μπορέσει να εγκαταλείψει την Τουρκία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία.

Αν κριθεί ένοχη, η Τολού μπορεί να καταδικασθεί σε ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.