Με τη φράση "το όνομα της Μακεδονίας δεν αλλάζει, συμπληρώνεται", απάντησε ο Ζόραν Ζάεφ σε βουλευτή του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος, VMRO-DPMNE, Κρίστο Γιοβανόφσκι, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της γειτονικής χώρας για τις συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να προηγηθούν της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βουλευτής του VMRO-DPMNE, ζήτησε οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το μέλλον της χώρας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meta.mk, ο Ζόραν Ζάεφ αποδέχθηκε πρόταση να υπάρξει διάλογος με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, προκειμένου οι δύο τους να καταλήξουν σε μια "εθνική γραμμή" όσον αφορά στην ονομασία. Είχε προηγηθεί αίτημα του ίδιου του Μίτσκοσκι να μιλήσει στην ολομέλεια, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του σώματος, μιας και ο ηγέτης του VMRO δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής.

"Αποδέχομαι την πρότασή σας για διάλογο με τον κ. Μίτσκοσκι. Πιστεύω πως μόνο μέσα από συνομιλίες μπορούμε να φτάσουμε σε μια λύση (…) για το μέλλον της Μακεδονίας", δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, αφήνοντας έτσι ανοιχτό έτσι το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας.

Παράλληλα, ο κ. Ζάεφ ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει το όνομα της χώρας του, απλά γίνεται σε αυτό μία προσθήκη.

Με τις τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να μην διεξαχθεί την Τρίτη η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες, στην οποία απαιτούνται τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τρίτη στη Βουλή, ο βουλευτής της Συμμαχίας των Αλβανών, Σουρίγια Ρασίτι, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ναι μεν θα στηρίξει την ένταξη της πΓΜΔ στο ΝΑΤΟ, ωστόσο ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το αίτημα των ίσων δικαιωμάτων για τους Αλβανούς πολίτες της.

Διαβάστε: "Ευχαριστώ" στα ελληνικά από βουλευτή της ΠΓΔΜ μέσα στη Βουλή
Διαβάστε: Ο Ζάεφ πιέζει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης


Καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Την ίδια στιγμή και με τη συζήτηση να βρίσκεται στη δεύτερη ημέρα της, ο ηγέτης του VMRO και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, κατήγγειλε παρεμβάσεις της Δικαιοσύνης ώστε βουλευτές της αντιπολίτευσης να πιεστούν και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 15 αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν λάβει κλήτευση από το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα για υποθέσεις διαφθοράς μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, όπου η συμμετοχή δεν έφτασε το όριο της εγκυρότητας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής από την Δευτέρα, ο κ. Μιλοσόσκι τόνισε πως θα ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα και την Τρίτη, δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε καμία μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Μοναδική "διαφοροποίηση" θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, που δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Φέριντ Μούχιτς ήταν ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ τον Ιούνιο και το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.

Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται πλέον σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις