Στενεύουν τα περιθώρια για τον Ζόραν Ζάεφ μετά και την τρίτη ημέρα της συνεδρίασης στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ, την Τετάρτη, για την συνταγματική αναθεώρηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Ταλάτ Τζαφέρι, γνωστοποίησε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή. Στη συνεδρίαση της Βουλής, την Πέμπτη, θα εξετασθεί νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για εργασιακά θέματα.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία (80 από 120 βουλευτές) προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών στην πΓΔΜ κρέμεται αυτή τη στιγμή από μία… κλωστή, αφού ο Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε: ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η συζήτηση για την τροποποίηση του συντάγματος
Διαβάστε: ΠΓΔΜ : Τρίτη προσπάθεια Ζάεφ στη Βουλή για τους «80» – Πιο κοντά οι εκλογές


Επεισοδιακή συνεδρίαση

Όπως και τις προηγούμενες δύο ημέρες, έτσι και την Τετάρτη δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους, ούτε μετατόπιση βουλευτών από τις κομματικές γραμμές.

Βουλευτές από το VMRO ακύρωσαν την συζήτηση και απαίτησαν να ψηφίσουν άμεσα. Μαζί τους και οι συνάδελφοί τους από τον "Συνασπισμό για μια καλύτερη Μακεδονία", αποφάσισαν από κοινού να αποχωρήσουν από το "πανηγύρι που λαμβάνει χώρα στην Βουλή στα Σκόπια", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές και πως η Συμφωνία των Πρεσπών απορρίφθηκε από τον λαό στο δημοψήφισμα, μια αναφορά στην εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή που καταγράφηκε.

Το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση αυτή στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες.

Σε ανακοίνωσή του, εκτίμησε ότι όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, έχουν διατυπωθεί, και πλέον δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω συζήτησης. Για τον λόγο αυτό, οι εναπομείναντες βουλευτές του VMRO-DPMNE, που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών, δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα τους αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή του τον ισχυρισμό, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ και κανείς βουλευτής του, όπως σημειώνει, δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για τροποποίηση του συντάγματος.

Διαβάστε: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα: Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία!
Διαβάστε: Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά- Οι ολονύχτιες συζητήσεις με συνεργάτες του


"Ζάεφ, αποδέξου την ήττα σου"

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών "πολιτικά νεκρή".

Κάλεσε επίσης τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Οι βουλευτές κάλεσαν τους συναδέλφους τους από την κυβερνητική πλειοψηφία να κάνουν το ίδιο και να προκηρύξουν εκλογές, όπως μετέδωσε η σκοπιανή ιστοσελίδα mkd.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις