Το γεγονός ότι δίδεται βήμα σε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιήσει "ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις", προειδοποιεί η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον που δεν θα μετάσχει σε εκδήλωση του BBC όπου έχει προσκληθεί ο Στιβ Μπάνον.

Η Στέρτζον επιδοκιμάστηκε ευρύτατα γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εκδήλωση που φιλοξενεί το BBC, μόλις έμαθε ότι ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον επρόκειτο να μιλήσει σε αυτή.

Η Στέρτζον ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στο News Xchange 2018 στο Εδιμβούργο τον προσεχή μήνα, αλλά δήλωσε ότι "δεν θα λάβει μέρος σε καμία διαδικασία που ενέχει τον κίνδυνο να νομιμοποιεί ή να αποδέχεται ακροδεξιές, ρατσιστικές απόψεις".

Ο Μπάνον, ο οποίος εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, έχει υποστηρίξει ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο του 2017. Είναι μεγάλος υποστηρικτής του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον, ιδρυτή της οργάνωσης English Defence League, ενώ είπε στους οπαδούς του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου να φορούν κονκάρδα που γράφει "ρατσιστής" ως "τίτλο τιμής".

Η Στέρτζον έγραψε στο Twitter: "Το email που έστειλε το BBC στο γραφείο μου αιτιολογώντας τη συμμετοχή του Μπάνον, τον χαρακτηρίζει "ένα ισχυρό πρόσωπο με επιρροή… που προωθεί ένα κίνημα εναντίον των ελίτ".

"Αυτό το είδος γλώσσας που περιγράφει απόψεις που πολλοί θα χαρακτήριζαν φασιστικές, μου φαίνεται ότι ενέχει τον κίνδυνο αποδοχής τους", τονίζει.

Η ηγέτης του SNP πρόσθεσε: "Πιστεύω βαθύτατα στην ελευθερία του λόγου αλλά ως πρωθυπουργός της Σκωτίας πρέπει να κάνω ισορροπημένες κρίσεις, και δεν θα μετάσχω σε καμία διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να νομιμοποιούνται ή να γίνονται αποδεκτές ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις".

Ο Πάτρικ Χάρβι, από τους επικεφαλής του Πράσινου Κόμματος της Σκωτίας, δήλωσε ότι η Στέρτζον είχε δίκιο που επέκρινε το BBC ότι δίνει βήμα σε "εξτρεμιστές" όπως ο Μπάνον. "Όταν η άνοδος του φασισμού απειλεί τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πρέπει να υπάρξει σαφής γραμμή ανάμεσα στη δημοκρατία και στον εξτρεμισμό και το BBC πρέπει να αναγνωρίσει αυτή τη γραμμή".

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ο Μπάνον θα παραστεί στην εκδήλωση στη Σκωτία τον επόμενο μήνα. Είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη στη Σάρα Σμιθ του BBC στην εκδήλωση News Xchange.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις