Υπόθεση Κασόγκι - Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε μοιραστεί πληροφορίες με κανέναν

Υπόθεση Κασόγκι - Τσαβούσογλου: Δεν έχουμε μοιραστεί πληροφορίες με κανέναν

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη μοιραστεί πληροφορίες με άλλη χώρα σχετικά με την έρευνά της για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από τις αποκαλύψεις που έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποια διεθνή έρευνα για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Οι αρχές ερευνούν την εξαφάνιση του Κασόγκι από τις 2 Οκτωβρίου που εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Έπειτα από εβδομάδες άρνησης, η Σαουδική Αραβία το σαββατοκύριακο ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο προξενείο της.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα αποκαλύψει τις πληροφορίες της έρευνας σε ομιλία του την Τρίτη.

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Ποτέ ξανά τέτοια δολοφονία

Θα ληφθούν μέτρα ώστε ένας φόνος όπως αυτός του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι να μην μπορέσει "ποτέ να ξανασυμβεί", δήλωσε σήμερα ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή "πλήρους και σε βάθος" έρευνας.

Η Σαουδική Αραβία είχε αποστείλει ομάδα στην Τουρκία για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας και "ανακάλυψε στοιχεία για φόνο" στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε εξάλλου ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδονησία, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ινδονήσιο ομόλογό του στην Τζακάρτα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός εξέφρασε στη συνέχεια τη δέσμευση του Ριάντ για "την δημιουργία ενός μηχανισμού και διαδικασιών που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο όπως αυτό δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυμβεί".

"Η έρευνα αυτή αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα σε αυτό που αναφέρθηκε και σε αυτό που συνέβη και ως συνέπεια 18 άνθρωποι συνελήφθησαν για ανάκριση και έξι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους", πρόσθεσε.

Τέλος ο ίδιος διαβεβαίωσε τον Ινδονήσιο πρόεδρο για τη δέσμευση της σαουδαραβικής ηγεσίας να "δράσει έτσι ώστε η έρευνα να είναι πλήρης και (να γίνει) σε βάθος, η αλήθεια να αποκαλυφθεί και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους".