Νέοι ισχυροί κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας προκαλούν οι περιφερειακές εκλογές στην Έσση, καθώς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες, σύμφωνα με τα exit polls. Τρίτοι έρχονται οι Πράσινοι, ενώ αυξημένα ποσοστά παρουσιάζει και το ακροδεξιό AfD που για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή.

Το CDUτου Φόλκερ Μπούφιερ παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά με το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1966. Το SPDκαταγράφει επίσης ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ μεγάλοι νικητές των εκλογών αναδεικνύονται οι Πράσινοι και το AfD.

Όπως πριν δύο εβδομάδες στη Βαυαρία, οι πολίτες τιμώρησαν τα κόμματα του Συνασπισμού,γράφει το Spiegel.

Ενδεχόμενο αποχώρησης του SPD

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, έδωσε προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού,προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η κυρία Νάλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά"σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε "απαράδεκτη"την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση.

Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας "οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι" μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Η ίδια αύριο σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.

Ακόμη ένα βαρύ πλήγμα

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν βαριές απώλειες και σε αυτή την περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα exit polls.

Το CDU της καγκελαρίου, χάνει επίσης 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Και σε αυτές τις εκλογές, ανεβαίνουν οι Πράσινοι που εδώ βρίσκονται στην τρίτη θέση με 19,5%.

Επίσης, το ακροδεξιό AfD για πρώτη φορά μπαίνει στην τοπική Βουλή, έχοντας εξασφαλίσει το 12% των ψήφων.

Αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για ακόμη ένα πλήγμα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

"Το μήνυμα στα κόμματα που κυβερνούν είναι πως ο κόσμος θέλει λιγότερες διαφωνίες και περισσότερη προσοχή στα μεγάλα θέματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου και μέλος του CDU.

Ζωντανή μετάδοση των εξελίξεων από την Welt

H συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπάερμποκεμφανίστηκε ενθουσιασμένη για το καλό αποτέλεσμα:

"Ποτέ ως τώρα δεν ήταν τόσο πράσινη η Έσση".

"Είμαστε οι νικητές αυτής της εκλογικής βραδιάς", δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων της Έσσης, Ταρέκ Αλ Ουαζίρ.

"Είναι μια εντολή για μας"να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε τομείς όπως ο ενεργειακός, ο αγροτικός και ο τομέας των μεταφορών, όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή πλεύσης, τόνισε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις