Οι ισπανόφωνοι ενδιαφέρονται περισσότερο να ψηφίσουν σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές, σε σύγκριση με εκείνες του 2014 και ο ενθουσιασμός τους είναι μεγαλύτερος απ' όλων των άλλων Αμερικανών ενηλίκων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι ομάδες που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίσουν την Τρίτη, εκμεταλλεύονται την εθνικιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των ισπανόφωνων σ' αυτήν την αναμέτρηση.

Μια από αυτές τις ομάδες, μέλος μιας μεγαλύτερης οργάνωσης που έχει απευθυνθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο δυνητικούς ψηφοφόρους στην Αριζόνα, πήρε το όνομά της από την ισπανική λέξη για τη "μάχη".

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τις 23 έδρες που χρειάζονται για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οι ισπανόφωνοι μπορεί να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε πολλές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, από την Αριζόνα και το Τέξας μέχρι τη Φλόριντα, τόσο για την ανάδειξη γερουσιαστών, όσο και κυβερνητών.

Στη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, που διενεργήθηκε στο διάστημα 1 Σεπτεμβρίου-29 Οκτωβρίου, το 36% των ισπανόφωνων είπαν ότι είναι "βέβαιο" ότι θα ψηφίσουν (από 27% το 2014).

Συνολικά, το ενδιαφέρον των Αμερικανών ψηφοφόρων για τις εκλογές εμφανίζεται αυξημένο κατά 5 μονάδες.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ενδιαφέρον που εκφράζουν οι ισπανόφωνοι Δημοκρατικοί. Το 42% από αυτούς είπαν ότι είναι "βέβαιο" ότι θα ψηφίσουν (από 29% το 2014). Μεταξύ αυτών που δήλωσαν ότι είναι "πιθανό" ότι θα ψηφίσουν, το 60% επιλέγει υποψηφίους των Δημοκρατικών για τη Βουλή και το 32% προτιμά τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι ισπανόφωνοι αυτοπροσδιορίζονται σε ποσόστό 55% ως Δημοκρατικοί, 31% Ρεπουμπλικανοί και 12% ανεξάρτητοι.

Τα 29 εκατομμύρια των ισπανόφωνων κατοίκων των ΗΠΑ συνιστούν το 13% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όμως η συμμετοχή τους στις εκλογές μειώνεται διαρκώς από το 2006 και μετά, σύμφωνα με το Pew Research Center.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 ψήφισε μόνο το 27% από αυτούς και μόνο το 16% της ηλικιακής ομάδας 18-35 ετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις