Βράζει ο Ροχανί: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι παράνομες!

Βράζει ο Ροχανί: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι παράνομες!

«Η Αμερική θέλει να μειώσει στο μηδέν τις πετρελαϊκές πωλήσεις του Ιράν, όμως θα συνεχίσουμε να πωλούμε το πετρέλαιο μας για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ροχανί σε οικονομολόγους, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες και άδικες.

«Αυτός είναι ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον του Ιράν όμως η Αμερική θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Ιράν. Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε πίεση», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον απομονώθηκε περισσότερο επιβάλλοντας τις κυρώσεις.

«Το μπούλινγκ των ΗΠΑ έγινε μπούμερανγκ... Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες και όχι το Ιράν», ανέφερε ο Ζαρίφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο πως η κυβέρνησή του αποχωρεί απ' αυτό που αποκάλεσε «τη χειρότερη συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν ποτέ» οι ΗΠΑ.

Τα άλλα μέρη της συμφωνίας -η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα και η Ρωσία- λένε πως δεν θα αποχωρήσουν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε οκτώ χώρες -στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Ταϊβάν- να συνεχίσουν προσωρινά να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο παρά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.