Ο ρεπόρτερ που σκότωνε ανθρώπους και κάλυπτε τις δολοφονίες τους

Ο ρεπόρτερ που σκότωνε ανθρώπους και κάλυπτε τις δολοφονίες τους

Δεν έκανε ποτέ τη φανταχτερή καριέρα σε κάποιο από τα τοπ μέσα ενημέρωσης της χώρας, αλλά ήταν ο κορυφαίος ρεπόρτερ στην ευρύτερη περιοχή που ζούσε.

Ο γεννημένος το 1952, Βλάντο Τανέσκι, ξεκίνησε να μπαίνει στα δημοσιογραφικά μονοπάτια στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ζώντας στην μικρή πόλη Κίτσεβο, στην πΓΔΜ, τα ρεπορτάζ του ήταν συνήθως συμβατικά και δεν ξέφευγαν από τα τετριμμένα. 

Όλα αυτά μέχρι το 2005. Τότε ήταν που ο ταλαιπωρημένος δημοσιογράφος, που είχε μεγαλώσει χωρίς πατέρα μια και αυτοκτόνησε το 1990, ενώ είχε χάσει παιδιά και σύζυγο που μετακόμισαν στα Σκόπια εγκαταλείποντάς τον, έκανε το μεγάλο «μπαμ». 

Η αστυνομία εντόπισε μια γυναίκα νεκρή και κακοποιημένη κι ο Τανέσκι ήταν ο πρώτος που κάλυψε το θέμα και μάλιστα εκτενέστατα. Ακολούθησαν ακόμη δύο φόνοι γυναικών που γνώριζαν τη μητέρα του Τανέσκι κι ο δραστήριος δημοσιογράφος είχε πρόσβαση στις οικογένειές τους. 

Κάλυψε τα θέματα και πήρε συνεντεύξεις από μέλη των οικογενειών τους, ενώ σε ρεπορτάζ από τη δίκη υπόπτων για τη δολοφονία αναρωτιόταν σε ζωντανή μετάδοση: Ποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο σε έναν άλλο άνθρωπο;

Η χαρά και η επιτυχία κράτησαν λίγο, κυρίως γιατί ο Τανέσκι ήταν άπληστος. Γράφοντας λεπτομέρειες για τους φόνους τις οποίες οι αρχές δεν είχαν δώσει στη δημοσιότητα, οδήγησε την αστυνομία στα ίχνη του. 

Συνελήφθη με εντυπωσιακό τρόπο το 2008. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον κατά συρροή δολοφόνο και ο Τανέσκι έσπευσε να καλύψει το θέμα. Βρέθηκε με χειροπέδες και την επομένη αυτοκτόνησε στο κελί του, βουτώντας το κεφάλι του σε έναν κουβά με νερό, όταν πια έμαθε ότι οι εξετάσεις DNA στα θύματα επιβεβαίωναν την ενοχή του.