Η απόλυση του Τζεφ Σέσιονς από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προκαλεί σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στο Κογκρέσο, καθώς οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν ότι η απομάκρυνση του Σέσιονς μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία.

Από την άλλη μεριά, οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προετοιμάζονται για την επικύρωση του διαδόχου του Σέσιονς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών θα είναι ευκολότερη υπόθεση, σχολιάζει το “Politico.”

Η αποχώρηση του Σέσιονς δεν προκάλεσε έκπληξη στους γερουσιαστές, οι οποίοι εκτιμούσαν εδώ και μήνες ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρούσε στην απόλυσή του, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ωστόσο, η ανάδειξη του Μάθιου Γουίτακερ στην θέση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης μπορεί να προκαλέσει νέες εξελίξεις σε δύο νομοθετικές προσπάθειες που παραμένουν στάσιμες εδώ και καιρό. Πρόκειται για ένα εγκληματολογικό νομοσχέδιο το οποίο συγκεντρώνει την δικομματική υποστήριξη στην Γερουσία και στο οποίο ήταν αντίθετος ο Σέσιονς, αλλά κι ένα επίσης δικομματικό σχέδιο προστασίας του Μάλερ από το ενδεχόμενο απόλυσής του για την ψήφιση του οποίου, πιέζουν εδώ και καρό οι Δημοκρατικοί.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα σύνθεση του νομοθετικού σώματος δεν θα αναλάβουν καθήκοντα νωρίτερα από τον Ιανουάριο κι έτσι δεν έχουν το απαραίτητο κοινοβουλευτικό περιθώριο των αντιδράσεων για την απόλυση του Σέσιονς.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Δημοκρατικός Τζέρολντ Νάντλερ, που έχει ηγετική θέση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο κι ο επίσης Δημοκρατικός Ελάιζα Κάμινγκς που αναμένεται να προεδρεύσει στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, άφησαν να εννοηθεί ότι έχουν σχέδια για την διερεύνηση της απομάκρυνσης του Σέσιονς.

Από την πλευρά της Γερουσίας και μετά το θετικό για τους Ρεπουμπλικάνους αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ δεν θα έχει δυσκολίες για να επικυρώσει τον διορισμό του αντικαταστάτη του Σέσιονς. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές του 2019, με δεδομένη την ανακοίνωση του Τραμπ ότι δεν έχει λάβει την απόφασή του σχετικά με το ποιος θα τοποθετηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μακόνελ είχε δηλώσει χθες στους δημοσιογράφους, πριν δημοσιοποιηθεί η απόλυση του Σέσιονς, ότι ο ίδιος προετοιμάζονταν για αλλαγές σε υψηλά επίπεδα της ηγεσίας, στις οποίες θα προχωρούσε ο πρόεδρος Τραμπ αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. “Θα τις χειριστούμε κατάλληλα, ενώ δεν εξαρτάται από εμένα ποιος θα τοποθετηθεί στην κυβέρνηση. Επιλέγονται να υπηρετήσουν από τον ίδιο. Εάν προχωρήσει σε αλλαγές, θα τις χειριστούμε όταν έρθουν σε εμάς,” είπε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Ο Γουίτακερ αναμένεται ότι θα αναλάβει την εποπτεία της έρευνας που πραγματοποιεί ο Μάλερ, μετά την απόλυση του Σέσιονς που είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής υπό τις γνωμοδοτήσεις ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury) για την απαγγελία κατηγοριών.

Ο Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα στις αρχές του 2017 και πριν από τον διορισμό του Μάλερ.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι ο διορισμός του νέου υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον τρόπο, αλλά και στο πλαίσιο δράσης της έρευνας του Μάλερ.

Ο έλεγχος που θα ασκούν από τον επόμενο χρόνο οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία περιορίζει ουσιαστικά την πολιτική και κοινοβουλευτική δυναμική των Δημοκρατικών να εμποδίσουν την επικύρωση του διορισμού του νέου υπουργού Δικαιοσύνης.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί άσκησαν πιέσεις χθες, ώστε ο Γουίτακερ να αυτοεξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, ενώ για την κίνησή τους αυτή, επικαλέστηκαν την δημόσια κριτική που είχε ασκήσει ο ίδιος στην έρευνα του Μάλερ, αλλά και την πρόταση που είχε κάνει σχετικά με την περικοπή των δαπανών, από τις οποίες χρηματοδοτείται η έρευνα για την Ρωσία.

Στο σημείο αυτό, γίνεται αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα του Μάλερ είχε προκαλέσει αρκετές φορές την οργή και την έκρηξη του Τραμπ, προδιαθέτοντας τον Σέσιονς για την απόφαση της απόλυσης του, η οποία καθυστερούσε από τον φόβο του προεκλογικού κόστους σε ψήφους.

“Θα έλεγα ότι η προστασία του Μάλερ και της έρευνας του είναι αποφασιστικής σημασίας,” δήλωσε χθες ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ. “Θα προκαλούσε μία συνταγματική κρίση, εάν υπήρχε ένα πρελούδιο για τον τερματισμό ή τον σημαντικό περιορισμό της έρευνας του Μάλερ,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο εισερχόμενος στην Γερουσία Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα εξέφρασε επίσης, την ανησυχία του για την έρευνα του Μάλερ, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter. Ο Ρόμνεϊ τόνισε ότι είναι σημαντικό για την έρευνα “να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια,” υπό τον Γουίτακερ.

Οι δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές που υποστηρίζουν την δικομματική νομοθεσία προκειμένου να διασφαλιστεί η έρευνα του Μάλερ, Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσι) και Κρις Κουνς (Ντέλαγουερ), προέτρεψαν το Κογκρέσο να προχωρήσει με τη νομοθεσία τους. Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, μαζί με τον επίσης Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Τομ Τίλις που ήθελαν να προωθήσουν τη νομοθεσία αυτή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με την προστασία της έρευνας του Μάλερ, στην ανακοίνωσή τους για την αποχώρηση του Σέσιονς.

Από την άλλη μεριά, μία Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσει θετικά ως προς ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της έρευνας του Μάλερ.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Μακόνελ θα επιτρέψει την προώθηση του νομοσχεδίου στην Γερουσία, με δεδομένο ότι έχει εκφράσει τον προβληματισμό του για την σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Στην περίπτωση που ο Γουίτακερ προχωρήσει στην υλοποίηση προηγούμενων θέσεων του για την μείωση των δαπανών της έρευνας, με συνέπεια τον άμεσο περιορισμό του εύρους της, τότε, είναι σίγουρο ότι η διεξαγωγή της έρευνας του Μάλερ θα απασχολήσει κομβικά το Κογκρέσο στο άμεσο χρονικό διάστημα, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης στην Γερουσία, αλλά και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί θελήσουν να επιβάλλουν μία επίσημη νομοθετική προστασία της έρευνας του Μάλερ, τότε, μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο μέσω της διασύνδεσης της επιδίωξης τους, με το νομοσχέδιο δαπανών που πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Μακόνελ φαίνεται επίσης να έχει συμφωνήσει στην διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας, ώστε να διαπιστώσει πως βλέπει η Γερουσία το δικομματικό νομοσχέδιο για την εγκληματικότητα, για το οποίο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας Τσακ Γκράσλεϊ έχει παλέψει χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η δικομματική υποστήριξή του από το σώμα.

Ωστόσο, ο Σέσιονς γνωστός για την επιθετική στάση του σε θέματα που σχετίζονται με την δικαιοσύνη είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Γκράσλεϊ στις αρχές του χρόνου, ενώ ήταν αντίθετος ακόμη και στην ψήφιση ενός μικρότερης κλίμακας νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την ρύθμιση ζητημάτων των ομοσπονδιακών φυλακών κι όχι την επιβολή των ποινών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις