Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και το Ισραήλ ανταπέδωσε εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα, την επομένη μιας ισραηλινής εισβολής που προκάλεσε το ξέσπασμα φονικών μαχών στον θύλακα.

Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις, ανακοίνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο από την πλευρά του για τρεις Παλαιστίνιους νεκρούς, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων, παλαιστινιακά πυρά κατέστρεψαν ένα λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας άνθρωπος, δήλωσαν αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Στο νότιο Ισραήλ, λάμψεις από την αναχαίτιση πυραύλων από το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας φώτιζαν τον ουρανό καθώς οι σειρήνες ηχούσαν στη διάρκεια αυτού που ο στρατός λέει ότι ήταν μια ομοβροντία περισσότερων από 80 ρουκετών από τη Γάζα.

Ιατρικοί αξιωματούχοι στο Ισραήλ δήλωσαν πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Η περιοχή κοντά στον φράχτη ήταν ήρεμη την Δευτέρα, έπειτα από μια ισραηλινή μυστική επιχείρηση στη λωρίδα της Γάζας που οδήγησε σε μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διοικητής της Χαμάς, άλλοι έξι Παλαιστίνιοι μαχητές και ένας Ισραηλινός συνταγματάρχης.

«Αντιδρώντας στο έγκλημα, η κοινή διοίκηση των παλαιστινιακών παρατάξεων ανακοινώνει ότι ξεκινά βομβαρδισμούς των οικισμών του εχθρού με δεκάδες ρουκέτες», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις κηδείες των μαχητών.

Αργά το βράδυ της Κυριακής,οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν 17 ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ αντιδρώντας στην ισραηλινή εισβολή και στα αεροπορικά πλήγματα, τα οποία η Χαμάς, η κυρίαρχη παλαιστινιακή ένοπλη δύναμη στη λωρίδα της Γάζας, λέει ότι είχαν σκοπό να καλύψουν την υποχώρηση ενός αυτοκινήτου που είχαν χρησιμοποιήσει τα ισραηλινά στρατεύματα.

Δεν υπήρξαν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές σταγεγονότα της Κυριακής, όμως ο στρατός ανακοίνωσε πως ένας αντισυνταγματάρχης, τον οποίο κατονόμασε μόνο ως «Μ», σκοτώθηκε κατά την επιδρομή και πως άλλος ένας αξιωματικός τραυματίστηκε.

Η Χαμάς ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των μαχών της Κυριακής, επιτιθέμενοι από διερχόμενο όχημα άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας ένοπλων ανδρών της, σκοτώνοντας έναν από τους τοπικούς διοικητές της, τον Νουρ Μπαράκα.

Ακολούθησε καταδίωξη και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ισραηλινά αεροπλάνα εκτόξευσαν περισσότερους από 40 πυραύλους μέσα στην περιοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, εκτός του Μπαράκα, άλλοι πέντε άνδρες της Χαμάς και ένα μέλος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκαν.

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πως οι ειδικές δυνάμεις δεν στάλθηκαν για να δολοφονήσουν διοικητές της Χαμάς, μια τακτική που έχει οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση στο παρελθόν και η οποία έχει εν πολλοίς εγκαταλειφθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ η επιδρομή πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις