Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο συμφωνίας για Brexit, στο οποίο κατέληξαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «το καλύτερο» δυνατό για το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από τη Ντάουνιγνκ Στριτ.

"Το πιστεύω, με κάθε ίνα της ύπαρξής μου, ότι ο δρόμος που ακολούθησα είναι ο καλύτερος για τη χώρα μου", δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια ενεργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και θα συνεχίσει να το κάνει, στον απόηχο της παραίτησης τεσσάρων μελών της κυβέρνησής της.

Επιπλέον, είπε ότι κανείς δεν αντιπρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο δικό της κι ότι όλες οι επιλογές περιλάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίχτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

"Εάν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις συνέπειες αυτού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες απλά θέλουν να το προχωρήσουμε".

Η ίδια απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η δήλωση της ΜέιΤι προηγήθηκε

Ξεκάθαρες επιλογές έδωσε η Τερέζα Μέι, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας: Είτε περνάει η δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

"Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση", δήλωσε.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προετοιμάζεται για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπειτα από το σχέδιο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξε η Βρετανία με την ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, του οποίου ακολούθησε μια σειρά από παραιτήσεις υπουργών.

Πολιτικός σεισμός λόγω Brexit- Απειλές Μέι και πρόταση μομφής- Η κυβέρνηση στα όρια της!

Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Σάιλες Βάρα, όπως και η υπουργός Εργασίας Έσθερ Μακβέι παραιτήθηκαν την Πέμπτη.

"Προετοιμαζόμασταν για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτό επειδή αναγνωρίζω ότι έχουμε ένα περαιτέρω στάδιο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά, όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία αυτή (…) θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτό το Κοινοβούλιο", δήλωσε η Μέι.

Η ίδια σημείωσε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτών που πιστεύουν ότι το δίχτυ ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας προσκρούει στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας. Ωστόσο υπήρξε βελτίωση από προηγούμενες προτάσεις, αντέτεινε.

"Οι αναφορές στο δίχτυ ασφαλείας εγείρουν πράγματι ορισμένα δύσκολα ζητήματα", είπε και πρόσθεσε: "Αποδέχομαι πλήρως ότι στη Βουλή υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με το δίχτυ ασφαλείας. Πράγματι, συμμερίζομαι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες".

Ωστόσο, γνωστοποίησε, καμία συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή με τις Βρυξέλλες χωρίς αυτό το δίχτυ ασφαλείας. "Η ΕΕ δεν θα διαπραγματευόταν καμία μελλοντική σύμπραξη χωρίς αυτό".

Υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε αποτέλεσμα για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου οτιδήποτε κι αν συμβεί στο μεταξύ.

"Δεν θα επεκτείνουμε το Άρθρο 50", απάντησε σχετικά σε ερώτηση που της έκαναν για το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας που επιτρέπει στις χώρες να εγκαταλείψουν την ΕΕ.


Το επίμαχο απόσπασμα της Μέι


Επιστολή μομφής σε βάρος της Μέι

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ κατέθεσε επιστολή μομφής κατά της πρωθυπουργού Μέι. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον της Μέι.

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος γράψουν τέτοιες επιστολές.

Η Μέι μπορεί να ανατραπεί αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της.


Σχετικά άρθρα


Η συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου


Μπαράζ παραιτήσεων

Παρότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία ήρθαν σε συμφωνία για το Brexit, με τον Ντόναλντ Τουσκ μάλιστα να ανακοινώνει ότι οι υπογραφές θα πέσουν στις 25 Νοεμβρίου, τα πάντα παραμένουν ρευστά σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της και αιτία γι αυτό αποτελούν οι έντονες αντιδράσεις κατά της Τερέζα Μέι από βουλευτές των Τόρις.

Ήδη, ο άνθρωπος-κλειδί και συγκεκριμένα ο υπουργός Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ, υπέβαλε την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Μόλις λίγες ώρες μετά τη συμφωνία, ο Ράαμπ έστειλε επιστολή στη Μέι μέσω της οποίας εξηγεί ότι δε δύναται να υπηρετήσει το περιεχόμενο του σχεδίου συμφωνίας της χώρας του με την ΕΕ, κυρίως επειδή θεωρεί ότι οι πρόνοιες του τελευταίου για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μαζί του παραιτήθηκε και η υφυπουργόςΣουέλα Μπρέιβερμαν. "Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο", ανέφερε σε επιστολή της.

Η παραίτηση Ράαμπ δεν ήταν η πρώτη χρονικά, καθώς είχε προηγηθεί και αυτή του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία,Σέλις Βάρα, ο οποίος αρκέστηκε να πειότι "δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ακολούθησε, δε και αυτή της υπουργού Εργασίας, Έσθερ ΜακΒέι, ενώ παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας και η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής των Συντηρητικών.

Ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αφήνοντας ξεκρέμαστη την Τερέζα Μέι, που σύμφωνα με το ίδιο της το επιτελείο, διανύει την πιο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο από την ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία. Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «οργανωμένου σχεδίου» για την πτώση της Μέι μέσω κατάθεσης πρότασης μομφής.https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

"Είστε ξεδιάντροποι…"

Οι υποστηρικτές του Brexit που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση είναι ξεδιάντροποι, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το Γουέστμινστερ ο Τσούκα Ουμούνα, στέλεχος του Εργατικού Κόμματος και μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Έχοντας υποσχεθεί ένα ανέφικτο όραμα του Brexit στο δημοψήφισμα, εγκαταλείπουν το γήπεδο και κατηγορούν την πρωθυπουργό ότι απέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο της φαντασίωσης τους, είπε.

Όλοι όσοι έχουν παραιτηθεί από την βρετανική κυβέρνηση "ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Ντόμινικ Ράαμπ, η Εσθερ ΜακΒέι… έχουν ένα κοινό γνώρισμα ότι αποτελούν όλοι μέρος μίας καμπάνιας υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έδωσε ανέφικτες υποσχέσεις για αυτά που θα πρόσφερε το Brexit".

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png


Εργατικοί: Η Μέι στερείται κύρους

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια "τεράστια και επιζήμια αποτυχία".

"Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία", δήλωσε ο Κόρμπιν.

"Η κυβέρνηση βρίσκεται σε χάος", τόνισε.


Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένη που κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ένα σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Μέι και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.


Βουτιά για τη στερλίνα

Σημαντικές απώλειες 1,37% καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, στα 1,2819 δολάρια, μετά το μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι λόγω Brexit.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις