Εκατοντάδες πολίτες της ΠΓΔΜ, υποστηρικτές του κινήματος «μποϊκοτάζ», διαδήλωσαν την Κυριακή τη νύχτα μπροστά στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή του συντάγματος και του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Κρατώντας πανό και σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, ανάβοντας καπνογόνα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «το όνομά μας είναι Μακεδονία», μέλη εθνικιστικών οργανώσεων και συνδέσμων συγκεντρώθηκαν για ώρα μπροστά στη Σκοπιανή Βουλή, παρά την βροχή – απαιτώντας την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, την παραίτηση της κυβέρνησης Ζάεφ και την προκήρυξη προώρων εκλογών.

«Η αλλαγή του ονόματος είναι το πλέον σοβαρό έγκλημα: ύψιστη προδοσία, γενοκτονία ενάντια στον μακεδονικό λαό και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε μεταξύ άλλων στον πύρινο λόγο του ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Μακεδονικού Κογκρέσου, σύμφωνα με το Euronews.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι η αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τουλάχιστον 70 οχήματα να καταφθάσουν στα Σκόπια από επαρχιακές πόλεις, στήνοντας μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους και στα διόδια.

Την συγκέντρωση πραγματοποίησαν εθνικιστικές οργανώσεις και σύνδεσμοι, οι οποίοι μάλιστα απέτρεψαν και βουλευτές του δεξιού VMRO να μετάσχουν ή να εκφωνήσουν λόγο.


Πηγή: euronews

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις