Η κινητοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ) ενόψει των ευρωεκλογών, τον Μάιο του 2019, προκειμένου να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες έναντι του κινδύνου που εγκυμονεί η άνοδος των ακραίων ιδεολογιών και της αυταρχικής δημοκρατίας, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το διήμερο σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην Αθήνα.

«Αποφασίσαμε τη διεξαγωγή του σεμιναρίου στην Ελλάδα γιατί είναι η χώρα που πληγώθηκε περισσότερο απ όλες από την κρίση και από τα μέτρα λιτότητας, άρα ήταν ένας ιδανικός τόπος για να σκεφτούμε αυτά που έγιναν και πώς η Κοινωνία των Πολιτών μπορεί να κινητοποιηθεί για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της ΕΟΚΕ Ιζαμπέλ Κάνο Αγκιλάρ.

Για το σεμινάριο που είχε τον τίτλο «Επαναβεβαιώνοντας τις ευρωπαϊκές αξίες» πρόσθεσε ότι ήταν πραγματικά ένα σεμινάριο ενημέρωσης των υπεύθυνων τύπου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες λειτουργούν αμφίδρομα μεταφέροντας στις Βρυξέλλες τις ανησυχίες των πολιτών και προς την κοινωνία τις ευρωπαϊκές αξίες που πρέπει να υπερασπιστούμε.

Ο πρόεδρος της ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος που πήρε μέρος στη δεύτερη ημέρα των εργασιών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι «ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, τόσο η ελληνική ΟΚΕ όσο και η ευρωπαϊκή ΕΟΚΕ είμαστε στην πρώτη γραμμή για να ενημερώνουμε και να συζητάμε όλα τα θέματα που ενώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Αυτός είναι και ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ: Να επανακαθορίσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες και να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι οι επόμενες ευρωεκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Κρίσιμες για το μέλλον το δικό μας, κρίσιμες και για το μέλλον της Ευρώπης που αποτελεί μια μοναδική πολιτική κατάκτηση στην παγκόσμια ιστορία».

Η Ευρώπη, λέει ο κ. Βερνίκος δεν είναι εύκολο εγχείρημα. «Οι άνθρωποι έχουν αγωνίες, ταυτότητας και ασφάλειας και όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα να ανθίζουν και σκέψεις οι οποίες θυμίζουν τον Μεσοπόλεμο. Πρέπει να πατήσουμε γερά στο αξιακό σύστημα της Ευρώπης για να πάει αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπροστά».

Υπερασπιζόμενος τις ευρωπαϊκές αξίες, σημείωσε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ένωση αγορών, αλλά ένωση λαών με κοινά πιστεύω στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, στα ατομικά δικαιώματα. Αυτά πρέπει να είναι ο συνδετικός κρίκος των λαών της Ευρώπης».

Ειδικά για την Ελλάδα, ανέφερε ότι η ΟΚΕ στην Ελλάδα, υπηρετεί τους στόχους της ενίσχυσης «της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της μείωσης των ανισοτήτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις