Στον απόηχο της Συνόδου των Βρυξελλών, κατά την οποία επικυρώθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες η συμφωνία για την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας, όπως και στον μαραθώνιο των επόμενων δύο εβδομάδων για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη στο κοινοβούλιο, αναφέρονται τη Δευτέρα στα πρωτοσέλιδά τους οι βρετανικές εφημερίδες.

Οι Financial Times, με τίτλο «Η Μέι ξεκινά την σκληρή πώληση για το Brexit, μετά την υποστήριξη των ηγετών της ΕΕ στους όρους της συμφωνίας» γράφει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινά μία εκστρατεία για να «πουλήσει» τη συμφωνία της, ως μέρος ενός «κοινού πολιτικού αγώνα» μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες, και ότι σκοπεύει να πει σήμερα στους βουλευτές ότι οι συνομιλίες θα επιστρέψουν στο «σημείο μηδέν» εάν την απορρίψουν.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η Μέι σκοπεύει να προκαλέσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ που θα έχει ως επίκεντρο την συμφωνία αποχώρησης, δηλαδή κάτι σαν μία «προεκλογική καμπάνια» για να πουλήσει την συμφωνία της. Εάν ο Κόρμπιν αρνηθεί τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ , η πρωθυπουργός θα εμφανιστεί σε εκπομπή υπό τη μορφή «η ώρα των ερωτήσεων». Ακόμη, υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να ανατροφοδοτήσει τους φόβους των βουλευτών ότι μπορεί να χάσουν τις έδρες τους, εάν εμποδίσουν την συμφωνία της. Η εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα με τον τίτλο «Η Μέι αναζητά τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν για το Brexit».

Οι Times αναφέρονται στην προειδοποίηση της Μέι προς τους βουλευτές με τίτλο «Ψηφίστε την συμφωνία μου, αλλιώς επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν». Χαρακτηρίζουν την εκστρατεία της για τις επόμενες δύο εβδομάδες «φρενήρη», με στόχο να πουλήσει την συμφωνία εντός της χώρας. Αναφέρει ακόμη ότι η Μέι σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδεία σε Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να πείσει τους πολιτικούς της αντίπαλους στο κοινοβούλιο, εγχείρημα, το οποίο χαρακτηρίζει ως «υψηλού ρίσκου». Η εφημερίδα υπολογίζει ότι ο αριθμός των βουλευτών του κόμματός της (Τόρις) που απειλούν να επαναστατήσουν ανέρχονται «μέχρι και σε 90».

Η Daily Mail γράφει για «Το ξέφρενο 15ήμερο της Τερέζα» καθώς προσπαθεί να «πουλήσει» το σχέδιό της για το Brexit, και την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ παραδέχεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία. Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις της πρωθυπουργού να λέει ότι πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν «αδύνατο», μετά την επισφράγιση της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά συμπληρώνει ότι «ο ακόμη σκληρότερος αγώνας είναι στο κοινοβούλιο».

Η Guardian έχει το θέμα του Brexit δεύτερο στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Η πρωθυπουργός κλείνει συμφωνία, αλλά είναι αντιμέτωπη με αγώνα για να την πουλήσει στους βουλευτές».

H Independent, με τον τίτλο «Η Μέι ετοιμάζεται για αναμέτρηση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο Κόρμπιν συμφωνεί σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το Brexit», αναφέρει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αναμέτρηση στο κοινοβούλιο, στην προσπάθειά της να λάβει υποστήριξη στη συμφωνία για το Brexit και ότι σκοπεύει να προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι η καταψήφισή της βάζει σε κίνδυνο τη χώρα.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, γράφει η εφημερίδα, «θα απολάμβανε ένα ντιμπέιτ» με την Μέι για το Brexit, ενώ παρουσιάζει έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία αποχώρησης της Μ.Βρετανίας θα επιδείνωνε την κατά κεφαλήν οικονομική κατάσταση περίπου κατά 1.000 λίρες, ετησίως, για την πρώτη δεκαετία εκτός ΕΕ. Παραθέτει και δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών Τόνι Μπλερ, σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα της αντιπολίτευσης κινείται προς την κατεύθυνση να υποστηρίξει νέο δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις