Ο Κινέζος φωτορεπόρτερ Λου Γκουάνγκ, ο οποίος έχει τιμηθεί πολλές φορές στο εξωτερικό, εξαφανίστηκε μετά την σύλληψή του στην περιοχή της Σιντζιάνγκ, στην οποία οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι, δήλωσε η σύζυγός του από τις ΗΠΑ.

Η σύζυγος του Λου Γκουάνγκ δήλωσε τηλεφωνικώς στο AFP ότι δεν έχει νέα του δημοσιογράφου από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ αυτός ταξίδευε ως τουρίστας στην περιοχή αυτή.

Η Σιντζιάνγκ, στην οποία σημειώνονταν τακτικά στο παρελθόν φονικές επιθέσεις, τελεί υπό μεγάλη αστυνομική επίβλεψη.

Οι κινεζικές αρχές κατηγορούνται ότι έχουν φτιάξει εκεί στρατόπεδα εγκλεισμού στο όνομα του αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το Πεκίνο δηλώνει ότι πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο Λου, ο οποίος έγινε γνωστός από τα ρεπορτάζ του για τις περιβαλλοντικές ζημιές στη χώρα του, έχει άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την σύζυγό του Σου Σιαολί, η οποία βρισκόταν στη Νέα Υόρκη.

Αυτή σημείωσε ότι έμαθε από έναν συγγενή ότι ο Λου συνελήφθη από την κρατική ασφάλεια και οδηγήθηκε στην πόλη Κασγκάρ της Σιντζιάνγκ, πληροφορία την οποία της επιβεβαίωσε, όπως είπε, η αστυνομία της Γιονγκάνγκ, που είναι η γενέτειρα του δημοσιογράφου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο AFP ότι "ανησύχησε βαθύτατα από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για την κράτηση του φωτορεπόρτερ Λου Γκουάνγκ από τις κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας".

"Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση στην Κίνα να επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να εκφράζουν τη γνώμη τους χωρίς να φοβούνται αντίποινα και στους δημοσιογράφους να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς ανάμειξη", επισήμανε η αμερικάνικη πρεσβεία.

Κατά την 25ετή σταδιοδρομία του, ο Λου Γκουάνγκ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, κυρίως το World Press Photo το 2004 για τη δουλειά του σε χωριά, οι κάτοικοι των οποίων μολύνθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS αφού έγιναν αιμοδότες επ' αμοιβή.

Σε ερώτηση που έκανε το AFP, η αστυνομία της Γιονγκάνγκ απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτε όσον αφορά τις πληροφορίες αυτές. Επίσης το AFP δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες Τύπου της περιοχής της Σιντζιάνγκ, ενώ η αστυνομία της πόλης Κασγκάρ έκλεισε το τηλέφωνο όταν άκουσε ότι η κλήση προέρχεται από το AFP.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις