Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «έτοιμος να συναντηθεί» με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν με θέμα συζήτησης την Υεμένη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανή συνάντηση των δύο στη σύνοδο κορυφής G20 στην Αργεντινή.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη Σουηδία στις αρχές Δεκεμβρίου», μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη για να τερματίσουμε αυτή την «ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε ο Γκουτέρες ο οποίος αναμένεται να παρευρεθεί στη σύνοδο την Παρασκευή και το Σάββατο.

«Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», σημείωσε κατά τη συνάντησή του με δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή στην Υεμένη. Είμαστε κοντά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό στόχο και η Σαουδική Αραβία είναι απολύτως κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου αυτού και είμαι έτοιμος να συζητήσω το θέμα με τον πρίγκιπα διάδοχο ή και με άλλους Σαουδάραβες αξιωματούχους» είπε ο Γενικός Γραμματέας.

«Αν είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Υεμένη, θα μπορούμε να σταματήσουμε τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο», υπογράμμισε.

Από το 2015, η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού αραβικών κρατών που πολεμά στην Υεμένη, στο πλευρό της εκεί αναγνωρισμένης κυβέρνησης ενάντια στους αντάρτες Χούθι. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό στη χώρα λόγω του πολέμου.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη από τις εμπόλεμες συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι από το 2015 και σύμφωνα με ορισμένες ΜΚΟ ο αριθμός αυτός είναι μέχρι και πενταπλάσιος.

Ο μπιν Σαλμάν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έφθασε σήμερα στο Μπουένος Άιρες προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των G20.

Ο Γκουτέρες, που έχει καλέσει σε μια διαφανή έρευνα για το φόνο, δήλωσε ότι δεν έχει δισταγμό να επιβεβαιώσει εκ νέου τη θέση του σε μια πιθανή συνάντηση με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

«Δεν είχα ποτέ πρόβλημα να μιλήσω δημόσια και ιδιωτικά για τα ίδια πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις